Intentionerne er gode, men der er masser af udfordringer. Sådan lød det fra FOA SOSUs bestyrelse, da bestyrelsen på sit seneste møde drøftede indførelsen af juniormesterlære og nye regler for ledige i nyttejob.
Kan rummelighed og faglighed gå hånd i hånd?
Flere reformer påvirker dagligdagen på ældreområdet, hvor både ledige i nyttejob og unge skoleelever skal have plads. Det satte sit præg på det seneste møde i FOA SOSUs bestyrelse.
Af: Anne Guldager
Juniormesterlære, nyttejob og inspirationsstillinger.
Medarbejderne på plejecentre oplever i stigende grad, at de ikke kun skal opfylde borgernes behov, men også arbejdsmarkedets.
Inspirationsstillingerne, hvor unge under fra 14-17 år ansættes nogle timer om ugen og gennem samvær og aktiviteter med borgerne får indsigt i faget, har været kendt i nogle år.
Det samme gælder aktivering af ledige i nyttejob. Men med nye regler fra årsskiftet forventes antallet af "nyttejobbere" at stige markant, da en ny gruppe langtidsledige nu omfattes af arbejdspligten for at bevare kontanthjælpen.
Seneste skud på stammen er juniormesterlæren, hvor elever i 8.-9. klasse kan vælge at kombinere skolegangen med praktik 1-2 dage om ugen.
Sved på panden
I FOA SOSUs bestyrelse giver reformerne sved på panden.
I forbindelse med juniormesterlæren forventer bestyrelsen, at kommunerne i et vist omfang vil rette blikket mod plejecentrene for at vække unges interesse for faget, ligesom de gør med inspirationsstillinger og nyttejob.
"Hvordan bliver vi klædt på til det? Vi er jo ikke skolelærere." "Hvordan skal fastansatte finde tid til flere langtidsledige og skoleelever, når hverdagen i forvejen er presset?", lød det blandt andet, da bestyrelsen drøftede nyttejob og juniormesterlære på sit seneste møde.
Bekymringen går ikke kun på, om de nye grupper vil presse fagligheden og kvaliteten eller blot blive brugt som billig arbejdskraft. Også hensynet til, at de unge og de ledige får en meningsfuld hverdag, var et centralt tema. De skal ikke bare parkeres i et hjørne, fordi ingen har tid til dem.
En god idé
På den anden side ser bestyrelsen også muligheder – særligt i juniormesterlæren.
”Vi har altid råbt og skreget på at få folkeskoleelever ud i vores fag i erhvervspraktik. Hvis vi kan få nogle, der bliver i op til to år i stedet for en uge, er det da endnu bedre. Vi er nødt til at finde nye måder at vise vores fag frem på”, lød et argument.
”Selvom de ikke alle sammen ender med at vælge en fremtid inden for vores fag, kommer de jo ud på arbejdsmarkedet med en viden om det, som kan gavne os på andre måder”, lød et andet.
Mere skeptisk var holdningen til nyttejob, hvor bestyrelsen frygter, at reformen mere handler om at presse sårbare ledige end om at inspirere dem.
Drøftelsen bølgede frem og tilbage, men alle var enige om, at selvom det er en udfordring at balancere de mange hensyn op mod hinanden, er det også et vilkår.
Nye politikker
Bestyrelsen forventer på sit næste møde at vedtage en politik for nyttejob. Den skal hjælpe FOA SOSUs tillidsrepræsentanter med at fastlægge rammer for, hvilke opgaver ledige i nyttejob kan varetage.
En FOA SOSU-politik for juniormesterlære afventer, at lovgivningen falder helt på plads.