”Jeg er ved at være desperat”

Arbejdsmiljøkonsulent Nina Schneidermanns klumme fra medlemsbladet FOA SOSU nr. 1 2023

Forleden blev jeg kontaktet af Monika. Hun er social- og sundhedshjælper, 35 år, gift og mor til to børn på 3 og 7 år.

Monika fortalte mig, at hun elsker sit job, sine borgere og sine kolleger, men når hun træder ind ad døren derhjemme, går energien fuldstændig ud af hende, og hun har kun lyst til at lægge sig på sofaen.

Hun vågner næsten hver nat og har svært ved at falde i søvn igen, fordi tankerne om det, hun skal næste dag, kører rundt i hendes hoved.

”Jeg føler mig som en dårlig mor. Jeg er kortluntet og jeg orker ikke at lave mad og lege med mine børn. Jeg er ved at være desperat – hvad skal jeg gøre?”, spurgte hun.

Jeg tror desværre, at rigtig mange kan nikke genkendende til Monikas situation.

Hvis vi glemmer at lytte til os selv, fordi vi har for travlt med at gøre noget for andre, siger kroppen stop.

Dårlig søvn og kort lunte er klassiske stresssymptomer, som skal tages alvorligt, ellers risikerer man at blive rigtig syg med stress.

Ro og restitution er nøgleord, men også fællesskab og hygge er vigtigt for, at vi kan lade op og have det godt. Det er ikke meningen, at vi skal være fuldstændig udkørte, når vi har fri fra arbejde.

Mit første råd til Monika og jer andre i samme situation er at tage fat i arbejdsmiljørepræsentanten på arbejdet og fortælle ærligt, hvordan I har det. I kan også tale med tillidsrepræsentanten eller eventuelt gå direkte til lederen.

Det er vigtigt at få talt om, hvordan der kan komme så klare rammer for arbejdet som muligt. Når man arbejder med mennesker kan man blive ved med at give, også selvom man ikke har mere at give af. Det er derfor vigtigt med klare rammer, så man ved, hvornår man er færdig og kan gå hjem med en god følelse - og så skal der være plads til de vigtige pauser.

Jeg rådede desuden Monika til at få talt med sin mand om, hvordan de sammen kan tage ansvar for de huslige pligter og børnene, så hun kan slappe mere af. Statistikken viser nemlig, at det stadig er os kvinder, der står for det meste af arbejdet i huset.

Det er vigtigt at have tid og overskud til de aktiviteter, der fylder en op, som eksempelvis hobby og venner, og måske lidt alenetid?

Tænk på hvad stewardesserne siger i flyvemaskinen: Du skal tage din egen iltmaske, på før du hjælper andre. Vi kan ganske enkelt ikke give noget, vi ikke har, som fx tid og overskud.

Pas godt på jer selv.