Fyrre år med fag og fællesskab

Den Faglige Klub på Herlev og Gentofte Hospital fejrer i april sit 40 års jubilæum. Connie Havmand og Kisser Maak har været med fra begyndelsen.

I flere kommuner og på arbejdspladser i regionen mødes FOA SOSUs medlemmer til faglige og ikke mindst sociale arrangementer i en faglig klub.

Med tiden er der blevet færre klubber, men Den Faglige Klub på Herlev og Gentofte Hospital består endnu og fejrer i april sit 40 års jubilæum.

Tæller man efter, er det faktisk 41 år siden, klubben blev stiftet, men som så meget andet måtte fejringen udskydes på grund af corona. Så det er først her i april 2022, at medlemmerne kan samles til fagligt seminar og fest for at markere dagen.

To af dem, der har været med helt fra start, er Connie Havmand og Kisser Maak. De er begge er gået på pension, men er stadig medlemmer af klubben.

”Det er man jo”, som Connie Havmand siger.

”Om ikke andet så for at støtte økonomisk. De 40 kroner om måneden kan jeg godt undvære, og så viser jeg min solidaritet. Jeg har heller ikke meldt mig ud af fagforeningen. Det er jo en del af min kultur og identitet, selvom jeg er holdt op med at arbejde”.

Blev smuglet ind

Et tykt fotoalbum fortæller historien om en klub, der har dannet rammen om både fag, politik og fællesskab.

Der er billeder fra de mange faglige seminarer, hvor hovedparten af deltagerne ligesom i år fik fri til at deltage i to dage med løn, ”fordi der ikke er så mange andre tilbud om kompetenceudvikling til vores faggrupper”, som Kisser Maak forklarer det.

Der er billeder taget i mørke fra dengang i 2008, hvor klubbens medlemmer under den langvarige overenskomstkonflikt sneg sig rundt på altanerne for at hænge T-shirts med FOA-hænder op på rækværket helt op til 25. etage på Herlev Hospital.

”Ledelsen forsøgte at finde ud af, hvem der havde gjort det, men det lykkedes ikke. Patienterne syntes bare, det var sjovt, og sladrede ikke”, ler Kisser Maak.

Der er også et foto fra dengang, Dennis Christensen holdt et oplæg for et fyldt auditorium under samme konflikt. Det var imod reglerne, så den daværende forbundsformand måtte smugles ind via en bagdør.

Og der er billeder af de roser, klubben købte og lagde i springvandet uden for hovedindgangen i forbindelse med en af de store sparerunder. En rose for hver af de kolleger, der blev fyret.

Fælles udfordringer

Connie Havmand og Kisser Maak har gennem årene oplevet, hvordan det er blevet sværere og sværere at tiltrække deltagere til klubbens arrangementer. Men der er stadig brug for et fagligt fællesskab på tværs af afdelinger, mener de.

”Når der er krise og mangel på personale, må social- og sundhedsassistenterne mere. Og når der ikke er krise, må vi mindre - sådan har det været i 40 år. Det er en af de udfordringer, vi er fælles om, uanset om vi arbejder på kræftafdelingen eller på lungemedicinsk”.