SSA Shelana Saed vaccinerer mod Covid-19
Social- og sundhedsassistent Shelana Saed vil aldrig glemme den 13. marts 2021
Foto: Mark Knudsen

Selvfølgelig kan en social- og sundhedsassistent vaccinere

Shelana Saed sagde ja med det samme, da hun blev bedt om at deltage i vaccination af beboere og personale på botilbuddet Lynghuset.

Den 13. marts 2021 er en dag, social- og sundhedsassistent Shelana Saed, aldrig vil glemme.

Det var den dag, hun sammen med en læge gav beboerne og dele af personalet i Lynghuset det første stik imod Covid-19.

Lynghuset er et bo- og dagtilbud for voksne beboere med multiple funktionsnedsættelser og har været Shelanas arbejdsplads gennem 12 år.

De 29 beboere i Lynghuset har ikke noget verbalt sprog, og mange af dem kan blive udadreagerende, hvis de er utrygge. Derfor var det vigtigt, at det var en, de kendte, og som de var trygge ved, der vaccinerede, og derfor blev Shelana spurgt, om hun ville være med.

”Fordi jeg kender beboerne, kunne jeg sige til den praktiserende læge, hvornår det var bedst, at det var mig, der foretog injektionen, og hvornår det var bedre, at han stak, mens jeg holdt i hånd og beroligede”, fortæller Shelana.

Stolthed og glæde

At give injektioner var også før Covid-19 en del af Shelana Saeds hverdag. Hun injicerer medicin som for eksempel psykofarmaka, og hun vaccinerer beboerne imod influenza.

Men selvom Shelana betragter muskulære injektioner som en basiskompetence for en social- og sundhedsassistent, oplevede hun det som noget helt særligt være med til at vaccinere imod Covid-19.

”Da vaccinerne blev leveret, sagde vi til hinanden, at nu skrev vi historie”, fortæller hun.

Fordi der var tale om en meget sårbar gruppe, var vaccinationen planlagt ned til den mindste detalje af et tværfagligt team. Både første og andet stik gik helt efter planen, og Shelana Saed bruger ord som stolthed og glæde, når hun fortæller, hvordan det var at være en del af det.

Udvikler sig hele tiden

I det hele taget er Shelena Saed glad for sit arbejde.

”Indimellem bliver jeg spurgt, om jeg ikke skal videre efter at have været her i så lang tid. Men jeg udvikler mig fagligt hele tiden, så det bliver aldrig rutine. Jeg er glad, når jeg kommer om morgenen, og jeg er glad, når jeg går hjem”.

Shelana Saed har suppleret sin uddannelse som social- og sundhedsassistent med en diplomuddannelse i neuropædagogik, og fra maj måned kan hun desuden skrive praktikvejleder på sit CV.

”Tidligere har vi ikke været godkendt som praktiksted, fordi man ikke mente, at her var nok læring til en social- og sundhedsassistent-elev. Det har jeg hele tiden været uenig i. Her er masser af sundhedsfaglige opgaver, som kræver vores kompetencer”, siger Shelana, der er mere end klar til at vejlede og inspirere kommende social- og sundhedsassistenter.

”Vi social- og sundhedsassistenter skal være stolte af vores kompetencer. Vi skal ikke være bange for at bruge dem eller for at vise dem frem”, mener hun.

Social- og sundhedsassistent Shelana Saed

 



Lynghuset og COS

Lynghuset er et bo- og dagtilbud for voksne beboere med medfødte svære og varige multiple funktionsnedsættelser og er en del af Center for Omsorg og Specialpædagogik (COS) under Københavns Kommunes Socialforvaltning.

Botilbuddet består af 29 lejligheder fordelt på 3 etager.

I COS er der i alt otte botilbud for voksne med forskellige grader af udviklingshæmning.

Det tværfaglige personale i COS består foruden social- og sundhedsassistenter og -hjælpere af sygeplejersker, pædagoger, fysio- og ergoterapeuter, neurolog og psykolog samt flere andre faggrupper.