Sameera Doost
Sameera Doost savnede tøj, der var designet til kørestolsbrugeres behov. Og så gik hun i gang med at designe og sælge det selv.
Foto: Charlotte de la Fuente

Sameera tør drømme stort

Social- og sundhedsassistent Sameera Doost undrede sig over, at der ikke findes tøj, der egner sig til kørestolsbrugeres behov. Nu gør hun noget ved det.

Social- og sundhedsassistent Sameera Doost er et af den slags mennesker, der tager pusten fra en. I selskab med hende kommer man hurtigt til at skamme sig over, hvor lidt man selv orker, når først batterierne er kørt flade på arbejdet, og ungerne er lagt i seng.

Ved siden af sit arbejde som nattevagt på et plejecenter og et liv som alenemor med to mindre børn har Sameera ene kvinde sparket gang i sin egen virksomhed. En virksomhed baseret på hendes egen idé, finansieret af hendes egne sparepenge og drevet frem af hendes urokkelige tro på, at der er behov for hendes produkt.

Stive muskler

Sameera Doost designer, producerer og sælger tøj til mennesker, der har udfordringer i forbindelse med påklædning - som for eksempel kørestolsbrugere.

Ideen fik hun allerede under sin uddannelse til social- og sundhedsassistent. Hun var i sin sidste praktik på et plejecenter, hvor hun fik opgaven med at pleje en ældre mand, der var lammet og hårdt ramt af Parkinson.

”Hans muskler var meget stive, så det var svært at få ham i tøjet. Jeg oplevede flere gange, at tøjet gik i stykker, eller vi måtte klippe det op i ryggen, før det kunne lade sig gøre at give ham det på. Det fik mig til at spekulere over, hvorfor man ikke kunne købe tøj, der passede til hans behov”, fortæller Sameera, der allerede dér begyndte at lege med tanken om at starte sin egen virksomhed.

Måtte lære alt fra bunden

Sameera Doost vidste intet om design, hun kunne ikke sy, og hun anede ikke noget om iværksætteri, men alligevel gik der kun et år, fra ideen var født, til Sameera nu kan præsentere sin første kollektion.

Undervejs har hun måttet lære alt fra bunden, og diverse hjemmesider, Facebook og Youtube er blevet gennemtrawlet i jagt på viden om, hvordan man starter et tøjfirma.

”Jeg kan ikke tegne, men købte en stak tøj hos Røde Kors og klippede i det, så en skrædder kunne få et billede af min idé og sy en prototype”, fortæller hun.

Derefter fandt hun efter et halvt års forgæves forsøg en producent, der ville stille op, selvom den første ordre var lille. Via forskellige grupper på Facebook fik hun kontakt til en revisor, en der kunne designe virksomhedens logo, og en der kunne bygge en hjemmeside.

Nu ligger tøjet klar. Sameera Doost har lukket op for adgang til sin webshop Easywear.dk, og produkterne er registreret på Hjælpemiddelbasen.

På hylderne ligger en kørestolskjole, en bluse og en polo-shirt, alle med åbninger bagpå, så de er nemme at komme ind i, samt et par kørestolsbukser, der kan tages på, uden at man behøver at komme op at stå.  En skjorte med ”snydeknapper” og velcrolukning er på vej.

Gode tilbagemeldinger

Det eneste, der mangler, er kunderne, men at dømme efter de tilbagemeldinger Sameera indtil videre har fået fra både potentielle brugere og fagfolk – blandt andre ergoterapeuter – er behovet for hendes produkter stort.

Men Sameera Doost er ikke en, der sidder og stirrer ud i luften og venter på at kunderne dukker op af sig selv. Økonomien er ikke til dyre annoncer, men hun har fået trykt en stak reklamefoldere og gjort cyklen klar til en turné rundt til de københavnske plejecentre.

På spørgsmålet, om hun tror, hun kan komme til at leve af sin virksomhed, svarer Sameera klart ja.

”Jeg har store drømme. Før drømte jeg om at blive en dygtig social- og sundhedsassistent, måske praktikvejleder, og arbejde på et hospital. Nu drømmer jeg om at få min virksomhed til at vokse og gøre det lettere for mennesker med handicap at få tøj, der passer til deres behov”.