Tillidsrepræsentant Sille Solgård Christensen holdt under debatten fast i, at rekruttering også handler om vilkår: "Vi har mindre og mindre tid til kerneopgaven og mindre tid til kvalitet", sagde hun blandt andet.

Jagten på de unge

Hvordan tiltrækkes og fastholdes flere unge til SOSU-uddannelserne? Det var temaet for en paneldebat på den årlige konference for FOA Social- og Sundhedsafdelingens tillidsrepræsentanter.

SOSU-uddannelserne mangler elever, kommunerne mangler arbejdskraft, og medarbejderne mangler uddannede kolleger.

FOA Social- og Sundhedsafdelingen havde derfor dækket op til paneldebat med spørgsmålet om rekruttering og fastholdelse på menuen, da fagforeningens tillidsrepræsentanter fra kommunerne i april var samlet til den årlige konference.

Hård konkurrence om de unge

I panelet sad blandet andre Jeppe Rosengård Poulsen, direktør for Danmarks største SOSU-skole, SOSU H.

Han konstaterede, at konkurrencen om de unge er enorm, og at det derfor er et fælles ansvar at bære fagligheden foran sig, så omverdenen får et tydeligere billede af SOSU-faget.

Samme budskab kom fra Torben Klitmøller Hollmann, formand for SOSU-sektoren i FOA:

”Når I sidder på Facebook og fortæller, hvad I får til aftensmad, kunne I så ikke fortælle lidt om jeres arbejde i stedet for”, opfordrede han, mens uddannelseskonsulent i Albertslund Kommune, Lisbet Nygaard, lagde en del af ansvaret på forældrene: 

”Mine elever synes, at de har verdens bedste fag. Men når man spørger folk, hvorfor de ikke vil vælge en erhvervsuddannelse, handler det ofte om omverdenens syn. Min egen søn blev spurgt af en af sine venner, hvad hans forældre sagde til, at han kun skulle være tømrer. Jeg tror, der er nogle forældre, vi skal have fat i”.

Handler også om vilkår

Kunne problemerne med rekruttering ikke også handle om vilkår, ville Sille Solgaard Christensen, tillidsrepræsentant i Københavns Kommune, gerne vide.

”Vi har mindre og mindre tid til kerneopgaven og mindre tid til kvalitet. Det gør det svært at tiltrække nye medarbejdere på de vilkår”, mente hun.

Hertil lød svaret fra Katja Kayser, direktør i Københavns sundheds- og omsorgsforvaltning, at løsningen nok skal findes flere steder, men at vilkår er en del af det.

”Jeg ved, at I løber stærkt derude, og jeg tror ikke, vi kan blive mere attraktive som arbejdspladser, hvis vi ikke får bedre arbejdsmiljø”, sagde hun.

Højt frafald

Faglig sekretær i FOA Social- og Sundhedsafdelingen Janine Almy ledte fokus hen på det høje frafald under uddannelsen.

”Blandt SOSU-elever er der et frafald på 17 procent, mens det for andre erhvervsuddannelser er på 10 procent”, fortalte hun og tilføjede, at praktikvejlederne spiller en nøglerolle i fastholdelsen, og at de derfor bør have både tilstrækkelig tid og efteruddannelse.

Det fik en tillidsrepræsentant, der selv er praktikvejleder til at fortælle, hvordan hun oplever, at kurser for praktikvejlederne aflyses, samtidig med at vejlederopgaven bliver sværere, fordi eleverne er blevet yngre:

”De har aldrig boet for sig selv, så nu skal jeg også lære dem at skære brød og lave en bakke”, fortalte hun.

Jeppe Rosengård Poulsen fra SOSU H medgav, at eleverne er blevet yngre, men de er ikke blevet dummere, understregede han:

”Andelen af unge, der kommer direkte fra folkeskolen, er blevet meget større. Derfor er dem, I møder, helt anderledes end for få år siden. Opgaven handler nu også om dannelse og opdragelse, og om praktiske færdigheder som hvordan fylder man salt i en opvaskemaskine”.

Opfordrede til tålmodighed

Camilla Pedersen, der tillidsrepræsentant i Gladsaxe og medlem af fagforeningens bestyrelse, opfordrede til, at man udviser ekstra tålmodighed over for de meget  unge:

”Jeg kender en tømrer, der henter sin lærling hver dag, så han ikke kommer for sent. Hvis det var en af vores, ville vi bare sige, du kommer for sent – vi må have en helhedsvurdering. Vi er nødt til at møde de unge på en ny måde”, mente hun og blev bakket op af sektorformand Torben Klitmøller Hollmann.

Han mente, at de unge undervejs i debatten indimellem var blevet omtalt som curlingbørn, der ikke kunne finde ud af ret meget, men – spurgte han og så ud over den let grånende forsamling – ”det er da jer, der har opdraget dem, er det ikke?”