Sundhedsborgmester: Gravide skal ikke arbejde om natten

Sundheds- og omsorgsforvaltningen i København tilbyder alle gravide medarbejdere med nattevagter at blive overflyttet til dag- eller aftenvagt uden at gå ned i løn.

Gravide, der arbejder i fast nattevagt, har en øget risiko for ufrivillig abort og svangerskabsforgiftning.

Derfor har sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling (SF), besluttet, at gravide  medarbejdere ikke længere skal arbejde om natten i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune.

”Når vi ved, at det kan gå ud over fostret og i værste fald føre til spontan abort, hvis en gravid medarbejder har nattevagter, så er jeg som arbejdsgiver nødt til at reagere,” siger Sisse Marie Welling.

Ingen lønnedgang

Fremover vil alle medarbejdere i SUF København, der går i fertilitetsbehandling, og gravide medarbejdere med fast natarbejde derfor blive tilbudt kun at arbejde i dag- eller aftenvagt.

Medarbejdere, der går fra nattevagt på grund af graviditet bliver kompenseret for de manglende nattillæg, så det ikke bliver økonomien, der kommer til at afgøre, om de vil tage imod tilbuddet.

I FOA Social- og Sundhedsafdelingen hilser faglig sekretær Charlotte Von Mehren initiativet velkommen og håber, ideen vil brede sig.

 

 

Fakta

Inden for de seneste seks måneder er der publiceret tre videnskabelige artikler om konsekvenserne ved nattearbejde for gravide medarbejdere. Studierne ser på hospitalsansatte og andre offentligt ansatte i Danmark, hvor natarbejde indgår som en del af arbejdet.

  1. Studiet “Night work and hypertensive disorders of pregnancy” viser, at gravide, der har mere end tre nattevagter i træk, har ca. 40 procent større risiko for forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning end gravide, som har færre nattevagter lige efter hinanden. 

  2. Studiet “Night work and miscarriage” viser, at gravide med to eller flere nattevagter om ugen har en forhøjet risiko for at abortere efter ottende graviditetsuge.

  3. Studiet “Night work and sick leave during pregnancy” viser, at natskift under hele graviditeten øger risikoen for sygemelding den følgende arbejdsdag.

Lagt på den 11.06.2019