Husk cykelhjelmen

Som medarbejder har man også ansvar for sit eget arbejdsmiljø, mener arbejdsmiljørepræsentant Charlotte Bartholin, der kæmper for at få sine kolleger i hjemmeplejen til at iføre sig cykelhjelm.

Da arbejdsmiljørepræsentant Charlotte Bartholin i juni måned deltog med et oplæg på Folkemødet på Bornholm, havde hun valgt, at det skulle handle om brug af cykelhjelm.

”Vi har haft nogle forfærdelige cykelskader, og en af mine kolleger har ligget i koma, men alligevel er der alt for mange af mine kolleger, der ikke vil køre med hjelm”, fortæller hun.

Da brug af cykelhjelm ikke er lovpligtig, kan ledelsen ikke kræve, at medarbejderne kører med hjelm, men alle cyklende medarbejdere kan få et tilskud på 300 kroner til køb af hjelm.

”Man kan sagtens få en cykelhjelm til under 300 kroner, så der er ikke nogen, der ikke har råd”, siger Charlotte Bartholin, der heller ikke giver meget for argumentet om, at håret skal sidde ordentligt, når man kommer ud til borgerne.

”Rammer man en kantsten forkert, kan man ende lam i en kørestol resten af livet. Det er en voldsom pris at betale for at se pæn ud i håret”.

 

Brug hovedet – brug hjelm

  • Brug af cykelhjelm mindsker risikoen for hovedskader med ca. 50 procent,

  • Hvert år er over 3.000 cyklister i kontakt med skadestuen på grund af hoved- og halslæsioner.

  • Flere og flere bruger hjelm. For 15 år siden var der kun 6 ud af 100, der kørte med hjelm i bytrafik – i dag er det 42 ud af 100.

  • De flittigste brugere af hjelm er børn og unge under 15 år. De 16-25-årige er dem, der bruger hjelmen mindst.

Kilde: Rådet for sikker trafik

 

Læs også: Et år med ekstra fokus på arbejdsmiljø