Politikere fra byrådet i Høje Taastrup fik et vigtigt indblik i virkeligheden, da de mødte medlemmerne af den faglige klub til debat
Foto: Mark Knudsen

Fag, politik og fællesskab

I flere kommuner og arbejdspladser i regionen mødes FOA SOSUs medlemmer til faglige og ikke mindst sociale arrangementer i en faglig klub.

Politikerne i Høje-Taastrup fik læst og påskrevet, da medarbejdere i kommunens hjemmepleje og på plejecentrene i september inviterede til debatmøde om kommunens budget for ældreområdet i 2020.

Bag invitationen stod ”Den faglige klub”, der er et fagligt og socialt fællesskab for FOA SOSU-medlemmer i kommunen.

Budgetmødet med forudgående fællesspisning, der er er en årligt tilbagevendende begivenhed, trækker en stor del af klubbens ca. 65 medlemmer, men også julebanko og den årlige tur på Bakken har stor tilslutning.

Klub med 40 år på bagen

Mens den faglige klub i Høje Taastrup ”kun” har knap 20 år på bagen, kan klubben på Herlev/Gentofte Hospital fejre 40-års jubilæum i 2021.

Gennem årene har klubben besøgt både Folketinget og Arbejdermuseet, men også haft seminarer med et ambitiøst fagligt indhold, som for eksempel et årligt fagligt seminar.

Det seneste klub-seminar, der fandt sted over to dage i september, bød på oplæg om bl.a. prostatakræft og impotens, stress, arbejdsglæde og visioner for social- og sundhedsassistenternes arbejde på hospitalerne.

Åbent hus på fagets dag

Det er ikke alle 18 kommuner og heller ikke alle hospitaler i fagforeningens område, der har faglige klubber, men de, der er, er ofte meget aktive.  

Således også i Brøndby Kommune, hvor klubben, der har eksisteret i 22 år, har arrangementer mindst hver anden måned.

Hvert år har klubben et arrangement på - eller tæt på - fagets dag den 26. november, der i år markeres ved at holde åbent hus og vise faget og fagligheden frem for både borgere, skoleelever og andre interesserede.

Kontingent bør trækkes over lønnen

Ifølge Charlotte Christiansen, fællestillidsrepræsentant i Tårnby Kommune, er der nogle forudsætninger, der bør være til stede, hvis man ønsker at starte en velfungerende faglig klub:

Kommunen skal stille et lokale gratis til rådighed og være villig til at stå for bogholderiet, så kontingentet trækkes over lønnen.

Med dét på plads er det lykkedes at holde liv i den faglige klub i Tårnby i henved 50 år.   

Klubben har eksempelvis haft gennemgang af lønaftalen, arbejdstidsaftalen og de nye ferieregler på programmet, men har også inviteret til oplæg om stress, og hvordan man i det hele taget passer på sig selv som omsorgsperson.

Ifølge Charlotte Christiansen bringer klubben fagforeningen tættere på medlemmerne, og hun har flere gange oplevet, at kolleger har meldt sig ind i fagforeningen for at kunne komme med til klubbens arrangementer.