Den hemmelige ordning

Hverken borgere eller kommuner kender nok til muligheden for seniorførtidspension.

Da seniorførtidspensionen blev oprettet i 2014 var hensigten, at den skulle give ældre, nedslidte borgere en hurtigere vej til førtidspension.

Men efter fem år med seniorførtidspension har kun en femtedel af det forventede antal fået den tildelt, og i enkelte kommuner er ordningen stort set ikke taget i brug.

Ifølge en undersøgelse fra Epinion er det færre end hver fjerde af de nedslidte lønmodtagere, der kender muligheden for at søge seniorførtidspension, og meget tyder på, at der også mangler viden om ordningen blandt de kommunale sagsbehandlere.

Tallet skal op

En spørgeskemaundersøgelse viser, at der i nogle kommuner har været uklarhed om reglerne, og at ansøgninger om seniorførtidspension har været behandlet efter reglerne om førtidspension.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen sendte derfor i marts måned brev til alle landets kommuner for at få flere til at give seniorførtidspension.

I brevet pointerer ministeren, at der ikke kan gives afslag på seniorførtidspension med den begrundelse, at ansøgeren ville kunne varetage et fleksjob få timer om ugen, og han opfordrer kommunerne til at sørge for, at alle relevante medarbejdere får information om ordningen, så de kan vejlede borgerne korrekt.

 

Læs også: Kommune kendte ikke reglerne