Leder: Et falsk billede

Formand Mari-Ann Petersens leder fra medlemsbladet FOA SOSU nr. 4 2018

Et folketingsvalg nærmer sig, og derfor hyldes den kollektive fælles velfærd af alle fra venstre til højre. 

Bekymringerne for velfærden vil i høj grad afgøre det kommende folketingsvalg. Det er derfor, statsminister Lars Løkke hylder velfærden i sin åbningstale i Folketinget i oktober. Og det er også derfor, forslaget til Finansloven for det kommende år blev præsenteret som vældig mange penge til kernevelfærden.

Men virkeligheden er, at i de perioder, hvor Lars Løkke har været statsminister (fra 2009 til 2011 og igen fra fra 2015) har der været en samlet negativ vækst i det offentlige forbrug på 1,7 milliarder kroner.

Der er gennemført en række reformer, der har undergravet velfærden, beskåret den offentlige sektor med 40.000 arbejdspladser og dramatisk forringet de ansattes arbejdsvilkår. Samtidig er der givet store skattelettelser til de rigeste, og uligheden i samfundet er vokset.

I dag er antallet af velfærdsarbejdere målt i forhold til antallet af borgere det laveste siden slutningen af 1980’erne. Det er et faktum, der punkterer regeringens billede af, at danskerne har fået et velfærdsløft. Det billede, regeringen forsøger at sælge til os, er simpelthen et falsk billede.

Regeringen forventer en vækst i det offentlige forbrug på kun 0,4 procent til næste år, selvom Finansministeriet selv regner med, at der skal bruges 1,2 procent ekstra om året bare for at følge med befolkningsudviklingen med flere ældre og flere børn.

Fagforeningen vil sammen med resten af FOA sætte den fælles velfærd og medlemmernes arbejdsvilkår for at kunne levere velfærd på dagsordenen i den kommende folketingsvalgkamp.  Der er brug for genopretning af velfærden. Der er brug for mere tryghed.

Fagbevægelsen må stille sig i spidsen i kampen for velfærden, stå skulder ved skulder og igen sige, at nu er nok nok!