Mia Thamdrup brugte feriedage, når hun skulle til fertilitetsbehandling. I fagforeningens barselscafé fandt hun ud af, at det kunne foregå i arbejdstiden.
Foto: Mark Knudsen/Monsun

Barselscafé er ikke kun for dem på barsel

Både Mia Thamdrup og hendes arbejdsgiver er blevet klogere, efter Mia har deltaget i barselscafé i fagforeningen.

Mia Thamdrup skal snart være mor. Endelig. Det er nemlig ikke gået helt så nemt, som det skulle, og Mia Thamdrup har været igennem fertilitetsbehandling.

Men nu er der en lille dreng på vej, og inden Mia Thamdrup skulle på barsel, havde hun lige et par spørgsmål til sin tillidsrepræsentant.

”Det var lidt omkring feriepenge og noget om, hvor meget barsel min mand havde ret til. Jeg forsøgte først at finde ud af det selv ved at google, men fandt alt for mange forskellige svar, så det opgav jeg”, fortæller hun.

Fik mere end hun kom efter

Det var Mia Thamdrups tillidsrepræsentant, der gjorde opmærksom på, at FOA Social- og Sundhedsafdelingen med jævne mellemrum afholder barselscaféer, hvor en sagsbehandler gennemgår alle regler på området.

Mia Thamdrup tilmeldte sig og endte med at komme hjem med flere svar, end hun havde haft spørgsmål.

”Jeg har slet ikke overvejet andet, end at bruge feriedage, når jeg skulle i behandling. Men i barselscaféen fandt jeg ud af, at når man er offentligt ansat, er fertilitetsbehandling ligestillet med anden speciallægebehandling, og den kan derfor foregå i arbejdstiden. Det vidste min arbejdsgiver heller ikke”.

Overså opslag

Mia Thamdrup er glad for, at hendes tillidsrepræsentant ikke bare besvarede hendes spørgsmål, men sørgede for, at hun fik information, hun ikke engang selv vidste, at hun havde brug for.

Ved nærmere eftertanke kan hun godt huske, at der engang har hængt et opslag om barselscafé på opslagstavlen på arbejdspladsen, men som hun siger:  ”Jeg troede, at det kun var for folk, der er gået på barsel”.

- 0 -

 

Fakta om:

Fravær på grund af behandling for barnløshed

Ansatte i regioner og kommuner, som har fravær på grund af undersøgelser og behandling for barnløshed, der skyldes sygelige forhold, har samme rettigheder, som de ville have i forbindelse med fravær på grund af anden sygdom. For privatansatte gælder forskellige regler, afhængig af overenskomst/kontrakt.