Formand for FOA SOSU Mari-Ann Petersen på talerstolen ved mødet i Amager Bio

Fagligheden krænkes dagligt

FOA SOSU var med, da 500 tillidsvalgte fra Københavns Kommune sagde fra over for omfattende planlagte besparelser på kommunens budgetter

Det kommer ikke til at foregå i ubemærkethed, at der igen skæres på velfærden i kommunerne.

500-600 tillidsrepræsentanter fra alle syv forvaltninger i Københavns Kommune var torsdag den 2. marts samlet i Amager Bio for at protestere mod konsekvensen af omfattende besparelser som følge af det såkaldte moderniserings- og effektiviseringsbidrag, der flytter penge fra kommunerne til staten. For Københavns vedkommende 52 millioner hvert år de kommende fire år.

Mødet var arrangeret af Velfærdsalliancen, som er en sammenslutning af organisationer, der kæmper mod nedskæringer på den kommunale velfærd. I panelet af repræsentanter fra fagforeningerne sad blandt andre formand for FOA SOSU, Mari-Ann Petersen, der advarede om, at fagligheden krænkes dagligt, og understregede vigtigheden af at sige fra, når kommunen ikke kan leve op til sine løfter i værdighedspolitikken:

”Københavns kommune har mange fine og rigtige ord om, hvordan livet skal leves som københavner. Men hvordan skal det blive til andet end fine ord, når der år efter år skæres på hjælpen og mulighederne - når antallet af medarbejdere bliver færre, og tiden til den enkelte borger bliver mindre?”

”I værdighedspolitikken står der også, at der skal være mere valgfrihed - også i forhold til hvornår på dagen de ældre kan få hjælp til rengøring. Det er da meget muligt, det ville være godt - men det ville da være langt rigtigere og mere værdigt at få gjort mere rent og oftere rent end hver 2. uge”, sagde Mari-Ann Petersen og fortsatte:

”FOA’s medlemmer kæmper hver eneste dag for at få mulighed for at bruge deres faglighed til at skabe et værdigt liv for de ældre og for de udsatte københavnere.  Det er en faglighed, der ofte bliver krænket! Krænket fordi der er sparet så meget, at man må gå på kompromis med sin faglighed, og fordi det er så åbenlyst, at der er behov for mere”.

Gå hjem og tag nogen i hånden

Også flere kommunalpolitikere deltog i mødet, blandt andre overborgmester Frank Jensen, der lovede at holde regeringen op på dens løfter om, at der skal luges ud i regler og bureaukrati som modvægt til besparelserne.

Den 10. maj er der demonstrationer over hele landet under overskriften ”Nej til kommunale og regionale millionbesparelser”. Demonstrationen på Rådhuspladsen i København starter kl. 17, og som den sidste hilsen lød til mødedeltagerne i Amager Bio: ”Gå hjem og tag nogen i hånden, så vi bliver mange”.