Fotograf Brian Berg/Monsun

Foto: Brian Berg/Monsun

Ja til tryghed - Nej til besparelser

Der var demonstrationer foran 74 af landets rådhuse i går - torsdag den 12. maj. På Københavns Rådhusplads, hvor der var omkring 4.700 demonstranter, var fagforeningens faglige sekretær Charlotte von Mehren konferencier, og formand Mari-Ann Petersen var en af talerne

Se billeder fra demonstrationerne på fagforeningens Facebookside 

”Over hele landet er vi i dag samlet for at forsvare den kollektive velfærd. Kommunerne skal spare over syv milliarder kroner de næste tre år via det såkaldte omprioriteringsbidrag. Det vil få alvorlige konsekvenser for velfærdssamfundet - og det rammer ikke kun de offentlige ansatte. Det går ud over hele befolkningen. Derfor er kampen mod nedskæringer en fælles sag for alle; fagforeninger, bevægelser og brugerorganisationer. Og derfor er det fantastisk at stå her i dag!”

Sådan lød de første ord fra formand Mari-Ann Petersen fra talerstolen på Københavns Rådhusplads. Foran omkring 4.700 demonstranter fortalte hun om konsekvenserne af de kommende besparelser, hvis ikke Venstre-regeringen ruller planerne om indførelsen af et omprioriteringsbidrag tilbage. Det handler ifølge Mari-Ann Petersen i høj grad om, at arbejdsmiljøet vil blive presset endnu mere end det allerede er:

”FOA’s medlemmer møder hver dag forringelserne af velfærden. Det er efterhånden reglen at arbejde under et urimeligt pres, hvor ressourcerne slet ikke står mål med antallet af arbejdsopgaver. Et arbejdsmiljø, hvor borgernes berettigede forventninger ikke kan indfries. Hvor de ansattes egne berettigede forventninger til indsatsen ofte heller ikke kan indfries. Et arbejdsmiljø, hvor mange tvinges til at gå på kompromis med fagligheden.”

FOA Social- og Sundhedsafdelingen kom også ind på det ulykkelige drab på Lindegården i Roskilde.

”På Københavns Kommunes institution Lindegården i Roskilde blev et FOA-medlem fornylig dræbt. Drabet på Vivi er desværre ikke det eneste, vi har set. På fire år er fem mennesker dræbt på bosteder. På Lindegården var der 122 episoder med vold og trusler om vold på omkring et halvt år! Få dage efter drabet blev tre ansatte på Lindegården slået ned og endte på skadestuen. Det kan og må ikke fortsætte!”, sagde Mari-Ann Petersen og pegede desuden på, at der på fem år er sparet næsten 10.000 social- og sundhedsmedarbejdere væk i kommuner og regioner."

NB: Det var VelfærdsallianceDK, der står bag demonstrationerne. Alliancen kæmper for vækst i kommunerne, der kan sikre, at velfærden bevares og udvikles. VelfærdsallianceDK udgøres af 134 faglige organisationer – inklusive FOA Social- og Sundhedsafdelingen, partiforeninger og sociale organisationer m.v.