Dagplejens Dag 2017

DEBAT: Dagplejen står endnu engang for skud - hvorfor?

Dagplejen i Fredensborg er et ligeværdigt kommunalt dagtilbud, som tilbyder børn en hverdag præget af nærhed, pædagogiske aktiviteter og fokus på det enkelte barns behov

Rie Hestehave, sektorformand, pædagogisk sektor i FOA Nordsjælland, Frederiksværksgade 10, Hillerød

Dagplejen i Fredensborg er et ligeværdigt kommunalt dagtilbud, som tilbyder børn en hverdag præget af nærhed, pædagogiske aktiviteter og fokus på det enkelte barns behov – alt sammen i et hjemligt miljø.

FOA Nordsjælland kunne have ønsket sig, at Fredensborgs politikere i årets budgetforlig havde signaleret klart og tydeligt, at dagplejen også i fremtiden kan tilbyde børnefamilier dette populære tilbud. Vi undrer os over, at der indgås et forlig indeholdende en reduktion af dagplejen, når børneområdet i øvrigt tilføres midler.

Vi forstår heller ikke, hvordan Fredensborg kommune på den baggrund vil indfri den dagtilbudsaftale, som blev indgået for få måneder siden, og som indeholder en række initiativer, som skal implementeres i kommunerne de kommende år. Hvordan vil Fredensborg kommune fx imødekomme kravet om 'øget fleksibilitet og frit valg for børnefamilier', hvis udbuddet af tilbud formindskes? Børnefamilier anno 2017 stiller krav om, at kommunerne tilbyder forskellige dagtilbud, herunder en kommunal dagpleje.

I Fredensborg signalerer politikerne med budgetforliget, at man er på vej en hel anden vej. Dagplejen er blevet underprioriteret i så lang tid nu, at den har svært ved at forblive et bæredygtigt dagtilbud, og derfor står for skud, hver gang der skal spares. Dagplejen er i sin nuværende form ikke synlig i dagtilbudsbilledet, og har fx svært ved at opnå stordriftsfordele. Politikerne er efter vores opfattelse ansvarlige for at give forældre dels et reelt valg, når de skal vælge dagtilbud, og dels en reel mulighed for indflydelse, når først de har valgt.

Vi undrer os over, hvilken besparelse Fredensborg forventer at inddrive? Et privat dagtilbud vil stadig være tilsynsberettiget og samtidig være afskåret fra den pædagogiske kvalitet, som de kommunale dagtilbud er en del af. Kender I den fulde konsekvens af jeres beslutninger?

 

Kære politikere: Vi mener, at I har skudt forbi mål, og opfordrer på det kraftigste til, at I prioriterer en fortsat bæredygtig dagpleje i Fredensborg.

 

Læs artiklen i lokalavisen