Bamse i rygsæk
Link til Hørsholm Lokalavis

DEBAT: En hyldest til Hørsholms dagplejere

Mest til børn under 3 år. Jeg skriver for at dele nogle erfaringer, jeg ville ønske jeg selv havde opsøgt, da mine ældste børn var helt små.

Af Nanna Friis, Slettevang, Hørsholm

Mest til børn under 3 år. Jeg skriver for at dele nogle erfaringer, jeg ville ønske jeg selv havde opsøgt, da mine ældste børn var helt små. Så havde de også trådt deres første skridt uden for hjemmet hos en af vores fantastiske dagplejemødre i Hørsholm kommune.

Forestil jer, at I om morgenen afleverer jeres tumling hos den samme rolige og kærlige voksne, der vil det bedste i verden for jeres barn. Forestil jer, at aflevere i et hyggeligt og roligt hjem, med faste morgenrutiner, som den lille med begejstring tager del af. Forestil jer, at give den voksne, der skal passe jeres barn en hel dag, et varmt kram efterfulgt af vink og smil fra både barn og voksen. Forestil jer, at tage videre på arbejde med god samvittighed, velvidende at jeres barn passes under de bedste forhold.

Den oplevelse har vi hver dag, og vi har haft den hver dag siden vores yngste startede i dagpleje. Vi ved, at hun er sammen med andre børn i et trygt hjem, med masser af kærlighed, omsorg, anerkendelse, og tydelig pædagogik. Vi ved, at hun bliver talt til og lyttet til; at hun lærer at aflæse andre børns behov og følelser; at hun lærer at sætte grænser og at få sat grænser.

Vi som forældre mødes hver dag af en dagplejemor, der fortæller os, hvordan dagen er gået, hvad vores eget og de andre børn har set, følt, lært, sagt, gjort. Vi bliver gjort opmærksomme på, når og hvordan vi som forældre bør agere, for at støtte udviklingen og sikre, at vores barn kommer til at begå sig godt blandt andre børn og voksne på lang sigt.

Deltag i debatten på Ugebladets Facebook-side.

Jeg hørte engang en ekspert udtale, at vi skal forlange KUN de bedste voksne til de yngste børn, og han gav så levende et eksempler på ”den gode pædagog”. Det er det, vi nu oplever hver dag for vores mindste.

Vi synes, at vi har verdens bedste dagplejemor. Når vi taler med andre forældre, så mener de det samme om deres dagplejemødre. Så det er ikke et enkeltstående tilfælde for os – det er generelt for dagplejen i Hørsholm: Den består af fantastiske, kompetente mennesker med enorm kærlighed og omsorg for vores børn. De vil vores børn, de vil os som familier; de stiller deres hjem til rådighed. De sørger for, at de små får sund og varieret kost, og med stolthed hjælper til at dække bord, bage boller, tage tøj på, osv. De sørger for, at børnene kommer ud hver dag, at de får brugt alle sanserne i naturen, og at de begejstres ved at udfordre deres krop og motorik.

Vores dagplejemødre mødes jævnligt, så de små også oplever større grupper af børn; de hjælper hinanden, de vil hinandens og alle børnenes bedste. Det smitter af på ikke bare vores børn, men også på os som familier, der får ro til både at være familie og til at arbejde.

Vi har ikke et barn med særlige behov. Vi har et barn der som andre små børn har behov for tryghed, kærlighed og faste rammer. Det giver trivsel, og med trivsel avles læring.

Jeg ønsker ikke at tale andre pasningsmuligheder ned, slet ikke. Jeg ønsker blot at dele erfaringer med jer forældre til helt små børn, som jeg ikke selv havde, da mine førstefødte var små, og som gjorde, at vi ikke tænkte dagpleje som en mulighed. Erfaringer, som forhåbentligt kan hjælpe jer til at træffe det gode valg for jeres barn og familie, dagpleje eller ej.