Pressemeddelelse

Pressemeddelelse vedr. konkurs

Vi ser i øjeblikket en stribe af konkurser i selskaber, der har indgået aftaler med udliciteringsvillige kommuner om ældrepleje. Borgerne bliver hårdt ramt, når andre pludselig skal finde ressourcer til at løfte en uplanlagt opgave. Det gør medarbejderne også, for samtidig er der tilsyneladende ikke politisk vilje til, at sikre ordentlige vilkår til at løfte den ekstra opgave.

Det har længe været tydeligt, at økonomi trumfer faglig kvalitet, når kommuner indgår aftaler med private aktører. Det er desværre ikke overraskende, at konsekvensen bliver konkurser for rigtig mange virksomheder. Men det er beskæmmende, for det går ud over borgerne og de medarbejdere, der presses helt urimeligt for at yde ordentlig faglighed på meget dårlige vilkår. Vi forventer fra organisationernes side, at kommunen inddrager os i dialogen om, at finde holdbare løsninger i stedet for de her hovsa-tiltag, som desværre bliver reglen snarere end undtagelsen – senest ser vi det i forhold til Gribskov kommune.

450 borgere og 90 ansatte er i disse dage påvirket på grund af konkursen i Plejefirmaet Bonderosen. FOA Nordsjælland og Dansk Sygeplejeråd kreds hovedstaden er helt enige om, at dette område - især i Gribskov kræver fokus. Som Gribskov selv siger, er de en kommune der går nye veje, og det har de mod på.

Dette mod har, som I sikkert ved betydet, at hjemmeplejen udelukkende er drevet af private firmaer, så hvor er så lige konkurrencen. Gribskov har bevist, at de især på ældreområdet har mod til at have et forsøgslaboratorie. Dette mod er nu gået galt. Vi mener, at politikerne bør få øjnene op for, at man ikke kan spare flere penge, og at disse lave priser fører til øget fejl samt dårligere kvalitet, fordi det eneste man kan spare på er lønomkostninger. Tempoet skrues helt i vejret, og det betyder at det dårlige arbejdsmiljø desværre øges.

Der var 90 medarbejdere ansat til, at betjene de 450 borgere. Ud af dem er kun 7 blevet overdraget til et andet firma. Vi spørger os selv, hvordan de firmaer som kommunen har lavet aftaler med, er i stand til at løfte denne opgave.

Vores undring er stor, og vi spørger os selv om, hvordan opgaverne løses. Vi havde dog ventet, at firmaerne havde påtaget sig opgaven ved at modtage medarbejdere fra Bonderosen på en virksomhedsoverdragelsesordning.

FOA Nordsjælland og DSR Kreds Hovedstaden står gerne til rådighed for en videre politisk dialog om ovenstående.

På vegne af FOA Nordsjælland - Lene Lindberg, afdelingsformand
På vegne af DSR Kreds Hovedstaden - Vibeke Westh, Kredsformand

 

Læs også - Hjælp til borgerne kommer i første række

Læs også - FOA ser frem til samarbejde med Gribskov

Senest redigeret den 15.10.2015 af Annette Nyborg