Mandags Nyt uge 6

Det høje arbejdstempo er blevet analyseret og udkommet i en rapport

I denne uge tror jeg, at vi vil se og høre en del om manglende tid til at udføre et fagligt stykke arbejde. Der er netop udkommet en rapport indeholdende en analyse over det høje arbejdstempo som bl.a. FOA's faggrupper er udsat for.

Der er f.eks. manglende tid til at trøste en patient, der er ked af det, til at hjælpe en ældre borger med at tømme postkassen, eller manglende tid til at holde en døende patient i hånden, fordi der er flere andre syge, der har brug for hjælp.

Den manglende tid til at give patienter / ældre borgere el. børn det "lille ekstra i hverdagen" giver medarbejderne dårlig samvittighed.

En af landets førende forskere på arbejdsmiljøområdet udtaler, at denne form for arbejdstempo med manglende tid, kan give en følelse af utilstrækkelighed.

Vi har risiko for at udvikle stress, som desværre er stigende blandt de faggrupper der arbejder i vores alle sammens velfærdssamfund.

Hvad kan vi stille op med, at det efterhånden er normalt at skulle passe op til 60 borgere alene i en nattevagt, hvilket for øvrigt både er uforsvarligt og nedbrydende for et sikkert og sundt arbejdsmiljø.

Hvad kan vi stille op med, at skulle tage sig af 12 børn samtidig på en legeplads - hvordan skal man kunne yde noget for dem alle, og hvad gør man hvis 2 børn falder og slår sig på en gang.

I en af vores kommuner vil de ældre kun få skiftet sengetøj hver 4. uge. Hvem ville finde sig i det? Ikke os vel.

Det vil være utænkeligt for mange, men det er hvad man byder vores ældre borgere, og de medarbejdere der er ansat må med stor sandsynlighed skulle gå på kompromis med deres faglighed - igen!

Mange politikere påstår, at der er kommet flere ressourcer i områderne. Det er sikkert rigtig, men når vi i fagforeningen ser på tal så ser vi desværre, at de stillinger der skal beskrive og kontrollere, ja de er i kraftig vækst. Disse stillinger er rigtig dyre - måske er det på tide at nogen siger STOP til de kontrolforanstaltninger, så vi i stedet får flere ressourcer til at passe vores kernevelfærd.

På vegne af FOA Nordsjælland

Lene Lindberg
Afdelingsformand