Privatisering af sygehusmad fungerer ikke

Tillidsrepræsentant siger nej til privatisering og stoler ikke på Bent Hansens (S) garanti.

Af: Simon Thidemann

Jyllands-Posten fortalte tidligere i dag, at reducerede anlægsbevillinger betyder, at fire kommende storsygehuse rundt i Danmark - Hillerød, Køge, Aarhus og Odense - bygges uden et storkøkken.

Efterfølgende har Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), garanteret, at der kommer køkkener på alle sygehusene.

Den garanti giver Steen Andersen, der er fællestillidsrepræsentant for køkkenmedhjælperne og serviceassistenterne på Hillerød Hospital, ikke meget for.

Steen Andersen er desuden indædt modstander af at privatisere madlavningen. Det bliver dyrere og mindre fleksibelt, siger han.

Stoler ikke på politikergaranti

Hvorfor stoler du ikke på Bent Hansens garanti?

"Fordi han er politiker, og de har det med at følge strømmen. Jeg tror først på det, når det bliver finanslovsfinansieret," siger Steen Andersen til Jyllands-Posten.

Og det håber han til gengæld også, at det gør - kommer på finansloven - så maden med sikkerhed kan blive lavet på sygehuset.

"Kosten er jo en del af den vurdering, der bliver lavet af hver enkelt patients behov, helt fra patienten ankommer på sygehuset. Derfor skal madproduktionen også være på sygehuset," siger Steen Andersen.

"Hvis patienten nu har brug for en leverpostejmad i dag, for at få den mad han har brug for, så nytter det jo ikke noget, at den først kan blive leveret dagen efter," siger han.

Regningen kommer senere

Hvis nu der faktisk kommer et madproducerende køkken på sygehuset, er det så ikke lige meget, om det drives af det offentlige eller af en privat virksomhed?

"Nej, for det første skal de jo tjene nogen penge. Det kan godt være, de kan lave et godt tilbud først, men så kommer regningerne bagefter," siger Steen Andersen.

Dermed er Steen Andersen lodret uenig med bl.a. den borgerlige tænketank CEPOS, der mener, at der kan spares penge ved at privatisere opgaven.

"Regningerne kommer især, hvis der skal ændres noget efterfølgende. Det bliver ikke lige så fleksibelt, hvis man har lavet en fast aftale med en privat virksomhed," siger Steen Andersen.

Samme ledelse

Steen Andersen lægger i det hele taget stor vægt på, at køkkenet skal være fleksibelt og have den samme ledelse som den øvrige del af hospitalet.

"Den interne kommunikation bliver både bedre og hurtigere, hvis det er den samme ledelse. Det vil ikke fungere lige så godt med en privat ledelse," siger Steen Andersen.