Kristian Gaardsøe, formand for FOA Nordjylland

Foto: Inge-Marie Krøier

Joachim von And er fan af budgetloven

Det står på side ét i økonomi for dummies, at det er klogt at stoppe lidt penge op i madrassen i fede tider. Så kan man hive dem frem, når de magre år oprinder.

Men alt med måde. For denne ellers fornuftige tankegang har Folketinget taget så urimeligt bogstaveligt, at dit lokale hospital og den nærmeste politistation må skære ned på kerneopgaver, selvom de ofte har pengene liggende på kistebunden.  


Så når dine børn står alene og græder i børnehavens garderobe og din bedstemor ikke får skiftet sin ble før kl. 22, så kommer her en del af forklaringen; de offentlige institutioner har en seksløber rettet direkte mod tindingen fra Folketinget. ”Overhold jeres budget, eller vi skyder hul i jeres pengetank”.

Din kommune eller din region får simpelthen en bøde, som bliver trukket direkte fra det kommende års budget, hvis de bruger mere end en halv procent over det beløb, som Folketinget har bevilget dem.

Argumentet for at lave budgetloven var, at Danmark skulle leve op til EU’s såkaldte finanspagt, som skulle sikre, at endnu en potentiel finanskrise kunne opdages og afværges. Det gav muligvis mening dengang i 2012.

Men nu hvor der igen er balance i finanserne bruger Folketinget Budgetloven som et beskidt værktøj til at detailstyre og lave nedskæringer på hospitaler, psykiatri og dit lokale bibliotek. Og kommunaldirektørerne er rædselsslagne for røde tal på bundlinjen.

Så bange, at kommunerne fra 2011 til 2017 brugte 31,5 milliarder kroner mindre end aftalt i de årlige økonomiaftaler. Tænk, hvad de penge kunne være brugt til. For eksempel 9.000 offentligt ansatte om året.

Milliarder og atter milliarder ligger på tredje eller femte år og samler støv, som var det Joachim von And, der var kasserer. Budgetloven ødelægger velfærden - krone for krone. Borger for borger. Så få nu afskaffet den budgetlov. Og brug pengene på flere sosu’er, pædagogmedhjælpere og andre velfærdssoldater.