FAQ i forbindelse med genåbning af daginstitutioner og skoler

Hermed enkelte af de spørgsmål, som vi har fået rigtig mange af i FOA/KLS under genåbning af daginstitutioner og skoler

Spørgsmål:

Jeg selv eller en  i min husstand (barn eller ægtefælle) er i risikogruppen, hvis man bliver smittet med Corona. Skal jeg alligevel på arbejde?

Svar:

Som udgangspunkt skal du på arbejde, men du kan aftale med din leder, om der er mulighed for at arbejde på et område, hvor du ikke er i kontakt med andre medarbejdere eller brugere, f.eks. ved at du arbejder på et andet område eller på et andet tidspunkt af dagen, end du plejer.

Hvis der ikke er mulighed for dette,  skal du kontakte din egen læge, som vil vurdere, om du skal være sygemeldt, til der ikke længere er smitterisiko.

Det er din arbejdsgivers forpligtelse at sørge for, at der er en høj hygiejnestandard på arbejdspladsen, og at der er værnemidler til rådighed, så du kan undgå at blive smittet på arbejdspladsen.

 

Spørgsmål:

Jeg gør rent på et plejecenter, og er dagligt bekymret for om jeg kan smitte andre eller blive smittet med Corona. Hvad skal jeg bruge af værnemidler??

Svar:

Det afhænger af, om du færdes (f.eks gør rent hos) blandt beboere som er smittet eller mistænkt for at være smittet med Corona.

Sundhedsstyrelsen har givet følgende retningslinjer for brug af værnemidler på ældreområdet:

Hvis der er mistanke om eller påvist COVID-19 hos patienter/borgere skal følgende værnemidler anvendes ved tæt kontakt (indenfor 1-2 meter)

  • Handsker

  • Væskeafvisende, langærmet overtrækskittel eller plastforklæde med lange ærmer

  • Kirurgisk maske type 2 og øjenbeskyttelse eller alternativt ansigtsdækkende visir.

     

Hvis der IKKE er mistanke om COVID – 19, skal man som udgangspunkt bruge de værnemidler, som man plejer. F.eks. som rengøringspersonale bruger de fleste handsker ved rengøringsopgaverne.

Du kan læse meget mere om retningslinjerne i dette link til sundhedsstyrelsens retningslinjer

https://www.sst.dk/da/Nyheder/2020/Sundhedsstyrelsen-praeciserer-retningslinjerne-for-brug-af-vaernemidler-i-sundheds--og-aeldresektoren