Husk at stemme Ja eller Nej - Folkeafstemning om EU Retsforbeholdet 3. december

Så skal du og vi igen i stemmeboksen torsdag 3. december – for ved folkeafstemningen at afgøre, om vi vil fastholde Retsforbeholdet over for EU, eller overlade flere retsspørgsmål til EU med Tillægsordningen.

Det er ikke nemt at gennemskue spørgsmålet. Men her kan du se, hvad nogle tilfældige KLS-medlemmer svarede, da vi spurgte – om de vil stemme ja eller nej?

Pia Nielsen, fællestillidskvinde for plejemedhjælperne i Københavns Sundhedsforvaltning:
- Jeg har ikke sat mig nok ind i det. Men regner med at stemme imod at opgive vores retsforbehold. Jeg tror, mange vil misforstå det der med at stemme ja eller nej ved folkeafstemningen 3. december. - Men jeg vil bevare vores retsforbehold over for EU.

For vi skal ikke bare lade EU bestemme over vores retspolitik og beskyttelse af borgerne. Så mit kryds bliver nok ud for nej til det der underlige med tillægsordning, siger Pia Nielsen.

Lissi Kjær, formand for Seniorklubben:
– Jeg har altså besluttet mig for at stemme nej. Selv om mit parti sender mange mails for at få mig og os til at stemme ja den 3. december.

Jamen, er det ikke godt at samarbejde mest muligt i EU om politi, Europol, EU-harmoniserede strafferammer og overvågning af borgerne?

– Jeg synes, vi skal bestemme mest muligt over vores egne sager her i landet. Jo mere vi kan beholde inden for egne rækker, jo bedre er det, synes Lissi Kjær.

Kirsten Petersen, mangeårig medarbejder ved Centralvaskeriet BBH:
- Om vi skal afskaffe retsforbeholdet og i stedet have den der anden aftale, tillægsordningen? Gu’ ska’ vi da ej lade EU afgøre retspolitikken her i landet!


– Nej, for det går da aldrig godt, hvis EU skal bestemme strafferammer eller familie-stridigheder om, hvem der skal have forældreretten over børnene.

– Den slags bestemmer vi altså bedst her i Danmark, det skal vi ikke lade Bruxelles overtage, siger Kirsten med en hånlatter.

 

Nogle opinionsmålinger viser flertal for Nej, andre for ja. Men der er enighed om, at stadig flere vil stemme Nej, fordi et ja kan blive en glidebane mod større indflydelse til EU. Og at flygtningesagen spiller ind, selv om den formelt er holdt uden for folkeafstemningen.