Den sociale arv

Der bliver tit talt om den sociale arv, og at det er noget, man ønsker at ændre - så børnene ikke vokser op og bliver som deres forældre…

Nu ser det endeligt ud til, at der skal ske noget på det område. Torsdag 1. oktober fremlagde landets beskæftigelsesminister en plan for, hvordan man skal ændre ved den sociale arv.                                        

Som almindelig dansker kan jeg kun hilse det velkommen. Vi har i for lang tid set gennem fingrene med, at vi har en stor gruppe, som er fulgt i deres forældres fodspor - og nu hænger fast i social forsørgelse. Det er ikke sundt for nogen, at de ikke selv har prøvet at have et rigtigt arbejde og prøvet at forsørge sig selv, i stedet for at være på offentlig forsørgelse.

Det problem gør beskæftigelsesministeren noget ved i sin fremlagte plan. Fremover skal de arbejde 250 timer om året, og det er slut med at holde ferie i et halvt år, som de gør nu.

Lære at stå op om morgenen…

En anden ting jeg også håber, beskæftigelsesministeren tager fat på: Fremover skal de møde dagligt, så de kan lære at stå op hver morgen. De får sig ikke et ordentligt arbejde, hvis de fortsætter, som de gør nu - hvor de kun har mødepligt en gang om året, som er den første tirsdag i oktober. Denne tirsdag mødes de med deres overhoved, som igennem flere århundreder har levet på offentlig forsørgelse. Den dag de ser frem til, her kan de rigtig se, hvad de kan drive det til, hvis de bare følger deres forældre.

De bliver nok sure, da mange af dem har levet sådan gennem mange år. Men som beskæftigelses-ministeren siger, nu er tiden kommet til at tage skeen i den anden hånd. Så fremover er det slut med at hæve over 50.000 kr. eller mere om måneden. Fremover skal de have 80 procent af mindste-lønnen svarende til 18.800 kr. om måneden. For som beskæftigelsesministeren siger: "Det skal kunne betale sig at arbejde".

Flyt dem til udkants-Danmark

En tredje ting - som jeg mener beskæftigelsesministeren er nødt til at gøre - er at fjerne disse unge og ældre borgere fra den bygning, som staten har givet dem. Problemet er, at de føler det nu er blevet deres bygning, som de har givet navnet Christiansborg. De føler sig så sikre på, at her kan de blive, til de ikke kan tygge smør mere. Så på deres døre har de skrevet deres navne så som Hækkerup, Helveg Petersen, Ellemann Jensen, Auken, Langballe, Krarup og mange flere. Navne som har stået på de samme døre siden sidste århundrede.

Jeg vil foreslå beskæftigelsesministeren flytter dem til udkants Danmark, Jylland for eksempel. På den måde kan udkants Danmark se nogle af de problemer, som landets hovedstad København slås med hver dag. Så kunne København overtage bygningen til boliger til de unge jyder, som hvert år tager til København for at læse.

Nu håber jeg så bare, at disse borgere selv kan se, det er for deres egen skyld, at staten flytter dem til Jylland. Her vil de få mulighed for at starte på en ny tilværelse - væk fra alle dem som har en dårlig indflydelse på dem, så de ikke skal fortsætte deres liv på offentlig forsørgelse. De siger jo også selv, at de gerne vil have et rigtigt arbejde, hvor de kan være med til at betale til fællesskabet.

Jeg vil som almindelig dansker sige tak til beskæftigelsesministeren, for at han nu endelig tager disse menneskers problemer alvorligt og skaffe dem et rigtigt arbejde. For det skal jo kunne betale sig at arbejde.

Det er fan’me godt gået.

Med venlig hilsen

Per Christensen, almindelig dansker