595 fyrede græske rengøringskvinder vandt deres job tilbage

Den ny Syriza-ledede regering i Grækenland holdt sit valgløfte - at gi’ offentligt ansatte som de 595 fyrede græske rengøringskvinder deres job igen. 

”Jeg er lykkelig. Det er en stor dag for os,” sagde 41-årige Maria Kavalogou til avisen The Telegraph 29.1. ”For min mand arbejder som sikkerhedsvagt, men arbejdsgiveren stoppede med at betale ham løn i december”.

Maria Kavalogou gjorde i 14 år rent i Finansministeriet midt i Athen for en månedsløn på 5.100 kr.  Men hun og de andre 594 rengøringskvinder blev 18. september 2013 suspenderet fra deres arbejde i finansministeriet for at mindske statens udgifter. Siden har de dagligt demonstreret foran finansministeriet – med koste og spande hævet over hovederne – for at kræve deres ret. De blev direkte fyret i maj sidste år - uden fratrædelses-godtgørelse eller dagpenge.

 1½ års kamp nyttede

”Fordi vi tilhører arbejderklassen og er kvinder – mange af os er over 50 år eller enlige mødre - troede den borgerligt-socialdemokratiske regering, at vi ville være et let bytte,” siger Maria Kavaloguo.

Men de gav ikke op og fortsatte deres kamp, ”lige til vi har fået jobbene tilbage. - Med støtte fra folk i Europa kæmper vi for at besejre den politik, som gør os fattige. - Sammen er vi stærke og kan gøre det,” hævdede de i en erklæring til europæisk fagbevægelse om at få støtte.

Og det lykkes nu med en af Syriza-regeringens første handlinger. Den ny finansminister, Yanis Varoufakis sagde til rengøringskvinderne, at han ville finde pengene til deres lønninger ved at fyre ældre ledere, som ikke gjorde nytte i deres job.