Støt demonstrationerne mod Letz Sushi-fyring af 3F-talsmand

Dagligt er der faglig kamp mod fyring af en valgt talsmand og for at få en overenskomst. Det sker foran Letz Sushi kædens 10 forretninger i Storkøbenhavn.

3F København opfordrer andre fagligt aktive til at give solidarisk hjælp til arbejdskampen: ”Vi har altid brug for folk, der har lyst til at være med i kampen mod fyring af en talsmand. Hvis du vil gi’ en hånd, så ring eller mail at du kommer. Enten til mig på tanja.fynbo@3f.dk eller mobil 20 53 32 43 eller min kollega Tom på tom.christensen@3f.dk og tlf. 21 60 73 46,” siger Tanja Fynbo, faglig konsulent i 3F København, på vegne af aktionsgruppen.

Tirsdag 4. marts demonstreredes der foran alle 10 Letz Sushi forretninger på Vesterbro, Nørrebro, Frederiksberg, Christianshavn, City, Østerbro, Hellerup, Charlottenlund og Lyngby. I to eftermiddagstimer kl. 16-18 eller 17-19. med opfordring til at købe sushi et andet sted, der er mere fagligt velsmagende.

Torsdag 6. marts vil aktivister dele ud til flest mulig husstande kl. 16 -18.

Fredag 7. marts er der demonstration kl. 15-17 foran Letz Sushi på Nørre Farimagsgade 63 i Kbh. K. Og kl. 17-19 foran Letz Sushi på Lyngby Hovedgade 49A.

Lørdag 8. marts kl. 12-14 demonstreres der foran Jysk i Valby Torvegade 3. Mens det søndag 9. marts kl. 18-20 gælder Letz Sushi, Overgaden Neden Vandet 41 på Christianshavn.

Mandag 10. marts kl. 17-19 taler demonstranterne med Jysk-kunder på Øster Fælled Torv 25 på Østerbro.

Jyske Dyne-Larsen ejer halvdelen

Der bliver også demonstreret foran Jysk-butikker – fordi sengefjer-kongen Lars Larsen ejer 50 procent af Letz Sushi.

“Det er ikke et godt tilbud, Lars Larsen fra Jysk har givet sine medarbejdere i Letz Sushi. 3F har derimod et godt tilbud om overenskomst til Lars Larsen. Men han afviser tilbuddet,” siger Tina Møller Madsen, der er 3F-gruppeformand for Privat Service, Hotel og Restauration.

Den fyrede talsmand Ulrik Frost

Fredag 21. februar kl. 10 var der fællesmøde i Dansk Arbejdsgiverforening om fyringen af Letz Sushi-medarbejdernes talsmand Ulrik Frost. Medarbejdere med 15 faner fra især 3F fagforeninger, men også HK Service og FOA/KLS, havde fulgt opfordringen fra 3F København til at deltage i en markering foran DA i Vester Voldgade 113.

Ulrik Frost blev efter seks års deltids-ansættelse i maj 2013 talsmand for en gruppe medarbejdere, som har forsøgt at få sushi-kæden Letz Sushi til at tegne overenskomst med fagforbundet 3F. De ansatte vil have en overenskomst med løn på brancheniveau, pension og afskaffelse af såkaldte standby-vagter, hvor medarbejderne med kort varsel kan indkaldes på arbejde.

Det lykkedes at få standby-vagterne afskaffet, et løfte om en lønstigning og underskrift på udkastet til en overenskomst mellem 3F og Letz Sushi sidst i december.

Men sidst i januar gik det galt. Firmaet sprang fra den ’for dyre’ overenskomst. Og fyrede medarbejdernes talsmand Ulrik Frost for ’illoyale udtalelser’.

- ”Hvis man taler grimt om sin arbejdsplads, er man ikke loyal,” sagde direktør Louise Ertman Baunsgaard i Politiken 29.1.2014.

Louise Ertman Baunsgaard har afvist en lønstigning til de ansatte fra nuværende 110 kr. i timen til branchens normalløn på 128,18 kr.

Letz Sushi har seks restauranter med 70 ansatte i København. Kæden er netop fusioneret med Dondon Sushi, så der snart vil være 13 restauranter med 150 ansatte i hovedstadsområdet. Louise Ertman Baunsgaard siger, der ikke er råd til at indgå overenskomst efter købet af kæden Dondon, som kom ud med et stort underskud på 7 mio. kr. i sidste regnskabsår.

Fagforbundet 3F har indbragt fyringssagen for Afskedigelsesnævnet for at få godtgørelse til den fyrede talsmand. Og få idømt Letz Sushi en bod til 3F, fordi fyringen modarbejder deres faglige arbejde.