Sparekniven stikkes i hovedstadens sygehuse

Region Hovedstaden vil spare 700 millioner kroner på sygehusene. Det kan koste liv, advarer patient-formand

Hospitalerne i Region Hovedstaden skal nu finde besparelser på omkring 700 millioner kroner på næste års budget.

Rigshospitalet har allerede bedt de forskellige afdelinger om at komme med bud på, hvor der kan spares i alt 200 mio. kr.

”Det er en meget bekymrende udvikling. Jeg frygter, det vil betyde længere ventetid, flere fejl og dårligere kvalitet i behandlingen af patienter, siger direktør Morten Freil fra foreningen Danske Patienter til avisen Politiken 22. maj.

Økonomerne i Region Hovedstaden sendte midt i maj brev til samtlige hospitaler: ”Vi står i Regionen over for et væsentligt udgiftspres på ca. 700 mio. kr.”

Regionen forventer desuden stramme vilkår under de kommende forhandlinger med regeringen om samtlige regioners økonomi næste år. Der kommer næppe nogen økonomisk håndsrækning fra regeringen.

Regionens største og landets mest specialiserede sygehus, Rigshospitalet, kommer til at levere næsten en tredjedel af det samlede sparekrav i regionen. Det svarer til 3-4 procent af Rigshospitalets samlede budget.

”Der er ingen tvivl om, at besparelserne vil kunne mærkes i et eller andet omfang. Hvis vi nemt kunne pille 200 mio. kr. ud af budgettet, var vi jo overfinansieret. Spørgsmålet er bare, hvordan patienter og medarbejdere kommer til at mærke det”, siger Jannik Hilsted, lægelig direktør på Rigshospitalet.