Skyr og æblesmør smager syndigt lækkert! Perfekt som tilbehør til morgenmad, en snack eller dessert.

Opskrifter – Græskar-creme, æblesmør og tomat-smøreost

Her er Stine og Yvonne’s opskrifter på ’spreads’ af græskar-creme, æblesmør og soltørrede tomater – som omtales i artiklen ”Succes-oplevelse med KLS-bod på øko-markedsdagen” i KLS Nyt november-nr. 5 / 2014, side 4:

Græskar-creme:
Græskar, butternut eller hokaido vaskes og skæres i grove stykker (kærnerne fjernes).
Bages i ovn ved 180-200 grader, til stykkerne er helt møre - med olie, salt og krydderier (hvidløg, karry, spidskommen, koriander chili, kardemomme).
Blendes med skyr, yoghurt, creme fraiche - eller hvad man nu har af syrnede mælkeprodukter - til en blød og cremet konsistens.
Smages evt. til med salt og citronsaft.
- Godt til brød eller dip.

 
Tomat-smøreost: 

Et lille glas soltørrede tomater blendes fint,
og røres med 250-300 g økologisk flødeost.

 

Æblesmør – ca. 1½ - 2 dl

6 æbler skåret i tern med skræl. Med eller uden kernehus.

4 dl vand

4 stjerne-anis

1 kanelstang

½ vanilje

½ dl rørsukker

½ dl lys muscovado-sukker eller rørsukker

 

Æbler, vand, stjerne-anis, vanilje, kanelstang og halvdelen af sukkeret koges, til æblerne er kogt helt ud. Æblegrøden moses igennem en sigte, så skræl, kanelstang og stjerne-anis sorteres fra. Kom den sigtede æblemos i en ren gryde sammen med resten af sukkeret (tilsæt evt. lidt kanel og vaniljekorn) og kog det ved middelsvag varme. Det skal lige simre, men ikke koge. Rør jævnligt, det må ikke koge fast. Det tager tid, før æblemosen karameliseres og bliver mørk og tyk. Regn med 1½ - 2 timer til en portion som denne.

Æblesmør kan bruges på et godt stykke brød som marmelade, på en ostemad, på skyr og yoghurt, til pandekager, som topping på kager, i en lagkage.