Finansminister Corydons kernevelfærd = udlicitering

Min mening - af rengøringsassistent Per Christensen

Kernevelfærd skal i det store og hele varetages af det offentlige, siger finansminister Bjarne Corydon og regeringen.

Alligevel …Finansministeren og Kommunernes Landsforening har bedt et konsulentfirma undersøge, hvad der fungerer i samarbejdet mellem det offentlige og private firmaer på kernevelfærds-områderne.

De områder som finansministeren ønsker at udlicitere – udover rengøring – er ældrepleje, vuggestuer og skoler. Men som finansministeren siger, der sker jo ikke udliciteringer, bare fordi konsulentfirmaet undersøger mulighederne. ”Vi ønsker bare at se, om vi kan spare penge og få den samme kvalitet.”

Nu er det så at jeg som almindelig dansker spørger – hvorfor bruge en masse penge på en konsulentrapport, hvis man ikke ønsker at bruge den til noget?

Virkeligheden er jo nok, at finansministeren ønsker at udlicitere disse områder. Nu skal han bare have en rapport til at fortæller ham det, han ønsker – så han kan fortsætte med at smadre den danske velfærd.

Hvis finansministeren virkelig ønskede at bevare den danske velfærd, så ku’ han jo bare se på de områder, som allerede er udliciteret.

Finansministeren kan med egne øjne se, hvad der er sket med kvaliteten på hospitalerne, efter rengøringen blev udliciteret. Det skyldes ikke rengøringsassistenternes arbejde. Dem kan han tværtimod takke for, at vores hospitaler ikke ser værre ud, end de gør. Det skyldes, at man ikke kan købe mere kvalitet for færre penge. Tværtimod.

Jeg som almindelig dansker kan godt forstå, at jeg ikke kan købe en Rolls Royce til en Fiat-pris.

Hvorfor er det så lige, at vores finansminister ikke vil se det? For Corydon er jo ikke dum.

Vi så sidst i februar, hvad der sker med ældreplejen, når private firmaer ikke tjener det, som de regnede med at skulle tjene.

I Odense havde kommunen udliciteret en del af hjemmeplejen til det private firma Care. Da fortjenesten ikke blev så stor som forventet, drejede direktøren bare nøglen om og lukkede firmaet. Uden tanke på hvad der skete med de ældre næste dag.

Resultatet - mange ældre medborgere sad og frygtede for, hvad der skulle ske med dem. – Kom der nogen og hjalp dem op af sengen? Sørgede for de fik deres medicin og et bad? Eller skulle de sidde hele weekenden uden hjælp?

Heldigvis for disse borgere havde kommunen nogle gode medarbejdere, der ikke tænkte på profit men på de ældre medborgere. Derfor kom borgerne ikke til at mærke på deres krop, hvad det betyder, når profit kommer før velfærd.

Men det vil borgerne mærke fremover, når finansminister Bjarne Corydon tror – han kan købe kvalitet for færre penge.

Jeg er som almindelig dansker efterhånden så træt af at høre regeringen og højrefløjen, der som papegøjer igen og igen siger – de private firmaer udfører opgaverne godt. Når virkeligheden viser det modsatte.

Det eneste der kommer ud af at udlicitere, er ringere kvalitet og dårligere arbejdsforhold for de ansatte.

 

Med venlig hilsen

Per Christensen. En almindelig dansker