Dennis genindtræder i LOs ledelse

FOA-formanden er tilbage i LO’s magtfulde ledelse, efter at LO-formand Harald Børsting har lovet, at Dennis fremover ikke holdes udenfor, når LO-toppen mødes med regeringen og forhandler beskæftigelsespolitik, dagpenge og erhvervsskoler.

FOA-formanden smækkede med døren til LO’s daglige ledelse, da han i foråret fandt ud af, at en række forbundsformænd holdt møder med beskæftigelsesminister Mette Frederiksen uden at sende ham en invitation.

»Det jeg kritiserede, da jeg forlod LO, er der nu ændret på. Fremadrettet er det LO og alene LO, der bestemmer, hvem der repræsenterer LO, når vi forhandler med partier på Christiansborg. Vi skal ikke deponere en ret hos partierne til at bestemme, hvem de vil mødes med, når de skal møde LO. Det er det grundlæggende princip om, at det er medlemmerne, der udgør LO, og ikke partiet,« fastslår Dennis Kristensen i Ugebrevet A4 den 26. juni.

Både under 3-partsforhandlingerne i 2012 og ved forårets forhandlinger om beskæftigelsesreformen blev FOA-formanden holdt udenfor. Det viste sig, at der var en hemmelig møderække med ledende ministre ved siden af den officielle forhandlingsdelegation, som LO havde udpeget.

Har ikke løst de grundlæggende problemer

Men selv om alt udadtil ånder fred og sommer-idyl i LO-familien, er problemerne ikke løst, vurderer professor Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, i Ugebrevet A4.

Han kalder forbrødringen mellem Harald og Dennis for en symbolsk handling for at fremstille LO’s daglige ledelse som en pæn familie udadtil, mens de interne spændinger vil fortsætte. Flemming Ibsen mener ikke, de ledende forbundsformænd har tiltro til Dennis Kristensens loyalitet over for de beslutninger, der træffes. Ligesom der er en grundlæggende politisk uenighed.

»Hvor 3F, HK og Dansk Metal grundlæggende har en mere eller mindre socialdemokratisk tilgang til den politik, der bliver lavet på Christiansborg, ligger Dennis Kristensen og FOA længere ude på venstrefløjen. De forskellige politiske orienteringer og mistilliden mellem forbundsformændene er der ikke lavet om på, når Dennis Kristensen igen tropper op i LO’s ledelse,« mener Flemming Ibsen.

Nye dramaer truer LO-familien

Professoren vurderer, der lurer nye dramaer i LO-toppen allerede i efteråret, når politikerne og arbejdsmarkedets parter skal diskutere et nyt dagpengesystem.

»Så vil de tre store LO-forbund sætte sig sammen med hinanden og også snakke med Mette Frederiksen om, hvordan det skal skrues sammen. De vil sikkert diskutere dagpengesystem uden om FOA, fordi de ikke kan blive enige med Dennis Kristensen. Beslutningerne vil nok fortsat blive truffet hen over hovedet på Dennis Kristensen, Og så har vi ballade i familien igen,« spår Flemming Ibsen.

»FOA læner sig op ad Enhedslisten, der vil tilbage til en dagpengeperiode på fire år, mens de andre store LO-forbund er mere villige til at lave et kompromis med regeringen og sluge nogle kameler. Derfor vil vi fortsat opleve uenigheder og fraktionsdannelser i LO-toppen,« siger han og understreger, at det historisk set ikke er noget nyt.