Offentligt toilet
En række firmaer er ved at udvikle et nyt skoletoilet. Billedet er leveret af Vesthimmerlands Kommune. Det forestiller ikke et af de nye toiletter, men er til inspiration, oplyser kommunen

Bedre toiletter til skoler bliver udviklet i år

En række virksomheder er ved at bygge ”det perfekte toilet” til skoleelever, hvor rengøring og hygiejne også skal vægtes højt

Danske skoleelever kan se frem til at få bedre og mere hygiejniske toiletter - hvor også hensynet til rengøring og hygiejne skal vægtes højt.

12 virksomheder er gået sammen om at bygge, hvad der kaldes ”det perfekte skoletoilet”. I alt er der tale om fire forskellige toilettyper, der passer til forskellige typer skoler. Ingen af modellerne er færdige på nuværende tidspunkt.

Forud er gået en lang proces, der blandt andet har inddraget ønskerne fra skoleelever på tre skoler i Vesthimmerland og Solrød Kommuner.

Elev-inkontinens

Eleverne er blevet spurgt, hvad det største problem ved skolens toiletter er. Op imod halvdelen svarer, at de er uhumske, at de ikke er lydtætte, og at andre elever kan kigge ind.

Når toiletterne ikke er indbydende, bruger eleverne dem ikke. Det betyder, at de undlader at drikke vand i skoletiden.

Nogle elever får inkontinens-problemer, fordi de holder sig for længe. Toiletproblemer medfører også manglende koncentration i timerne.

Rengøringsvenlige

Et skoletoilet skal være nemt at gøre rent, mener Anette Nyby. Hun har 17 ½ års erfaring i rengøring af skoler og har været tillidsrepræsentant for FOA/KLS-kollegerne på Amager Fælled Skole. Hun håber, der bliver tænkt godt over, hvordan toiletterne skal rengøres i løbet af dagen.

”Selv om skoletoiletter bliver gjort rene hver morgen, bliver de snavsede i løbet af dagen - og det bliver værre, når eleverne fra næste år skal være i skole flere timer,” siger hun til Fagbladet FOA.

Hun fremhæver først og fremmest, at gulvene skal være glatte - ikke noprede - så man undgår, at urin og afføring kan sidde fast. Det sker nemlig for ofte, at rengøringspersonale finder afføring på gulvet.

Vægtes 50 procent

Desuden anbefaler hun, at toiletkummerne er væghængte, at cisternen er bygget ind i væggen, og at der er maskiner til lufttørring af hænder. Papir-håndklæder havner nemlig tit på gulvet. Yderligere skal der være skum i sæbebeholderne, så der ikke drypper flydende sæbe på gulvet og gør det glat.

Ifølge beskrivelsen af de nye toiletter skal rengøring og hygiejne vægtes med 50 procent i udformningen.

De nye modeller ventes færdige sidst på året. Der er endnu ikke sat pris på dem. Ifølge udviklings-chef Carsten Christensen, Vesthimmerlands Kommune - der er idemanden bag projektet - skal prisen svare til det, som andre skoletoiletter koster.