Køkkenpersonale får fagligt løft i stort økologisk projekt

Køkkenmedarbejderne bliver hovedpersoner i et stort projekt, der skal sikre økologisk mad til tusindvis af borgere

Københavns Madhus har fået næsten 30 millioner statslige kroner til et stort projekt, hvor omkring 600 køkkener i offentlige institutioner uden for København omlægges til økologisk produktion.

Cirka 1000 køkkenmedarbejdere skal involveres, og de bliver omdrejningspunktet i ”Projekt omlægning i hoved og gryder”.

”Det er ude i køkkenerne, den nye mad skal produceres og ressourcerne findes; og køkkenpersonalet bliver omlægningens hovedpersoner,” skriver direktør Anne-Birgitte Agger fra Københavns Madhus på dets hjemmeside.

FOA bakker op

Formand for FOAs Kost- Service-sektor, Gina Liisborg, er meget begejstret for projektet:

”Det er en god idé at tænke økologisk ikke mindst i forhold til små børn, for kosten betyder meget for deres indlæringsmuligheder.”

Den økologiske produktion vil også sætte spot på madspild og sæson-betingede råvarer. For økologi handler ikke kun om at købe økologiske æbler eller pærer, men også om hvor råvarerne kommer fra.

”Der er ikke meget økologi i at transportere råvarerne verden rundt - så hvorfor ikke købe årstidernes frugt og grønsager fra Danmark i stedet for dem fra udlandet,” siger Gina Liisborg.

Faglig udvikling

Som en del af projektet bliver køkkenpersonalet tilbudt kurser og efteruddannelse.

Økologi-projektet er en del af regeringens ’Økologisk Handlingsplan 2020’ og løber over en periode på 2 ½ år.

Københavns Madhus forventer, at projektet vil øge det årlige økologiske forbrug med mere end 4.300 tons og komme mindst 38.000 borgere til gode.