Københavnske plejemedarbejdere skal træne i arbejdstiden

FOA og Københavns Kommune foreslår nu sammen at lade de ansatte på en række plejecentre styrketræne i deres arbejdstid

Mavebøjninger og armstrækninger. Det kan fremover blive en del af arbejdsdagen for social- og sundhedsmedarbejdere, rengøringspersonalet og køkkenmedarbejderne i Københavns ældrepleje. For her godt en måned efter at trepartsforhandlingerne mellem regeringen, arbejdsgivere og fagbevægelsen brød sammen, går arbejdsgivere og lønmodtagere sammen om et forslag, der skal sikre medarbejderne et bedre arbejdsliv - Styrketræning i arbejdstiden.

Gør som brandmændene

Det er Københavns sundheds- og omsorgsborgmester, Ninna Thomsen, der sammen med FOA-formand Dennis Kristensen forslår, at personalet på foreløbig 11 plejecentre i København skal tilbydes træning i arbejdstiden. – Dyrk tre gange 20 minutters motion hver uge.

”Ligesom hos politi og brandvæsen, der har krævende fysiske job, skal træning i arbejdstiden være en del af jobbet. Målrettet styrketræning sammen med kollegerne skal være en opgave på linje med at hjælpe ældre beboere på plejehjemmene ud af sengen.” Sådan skriver de to i et fælles debatindlæg i Politiken 15. juli.

På sigt skal ordningen udbredes til alle social- og sundhedsmedarbejdere, rengøringspersonalet og køkkenmedarbejderne i hele ældreplejen.

En time er nok

Forsøg med træning i arbejdstiden i andre kommuner har vist, at medarbejdernes helbred bliver bedre ved blot en times styrketræning om ugen. Og en time om ugen er ifølge videnskaben nok til, at det batter noget.

Erfaringer fra et plejecenter fra Randers viste da også for nyligt, at personalets sygefravær faldt, da personalet begyndte at styrketræne. De daglige smerter blev mindre, mens overskuddet til gengæld blev større.

Finansministeren trak stikket for hurtigt

Sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen og Dennis Kristensen er enige om, at der skal ændringer til, hvis man som lønmodtager skal holde til et fuldt arbejdsliv frem til pensionsalderen. Det var noget af det, der skulle have været diskuteret under trepartsforhandlingerne. Ninna Thomsen og Dennis Kristensen mener derfor, at finansministeren trak stikket ud af trepartsforhandlingerne alt for hurtigt.

”Vi, der repræsenterer lønmodtager- og arbejdsgiver-siden, savner grundlæggende et svar på, hvordan man som medarbejder på nogle af velfærdssamfundets vigtigste poster skal klare arbejdslivet, når politikerne er færdige med at reformere arbejdsmarkedet,” lyder den fælles udmelding i debatindlægget.