Kommunerne i krigshumør – Farvel til 7 arbejder-rettigheder

Kommunerne spiller hårdest ud som arbejdsgiver i OK-13 forhandlingerne: – Medarbejderne skal arbejde flere timer; sige farvel til seniordage og feriedage; og tillids-suppleanter skal kunne fyres. Men også regionerne og statens topforhandler, finansminister Bjarne Corydon, bruger krisen til at skrue bissen på.

Kommunernes topforhandler Michael Ziegler vil især fjerne lærernes arbejdstidsregler. Men også skære i seniordage, børne-omsorgsdage, de seks ugers ferie om året, og barsel med løn i 42 uger. Samt fyre tillidsvalgte.

- Vi har en beskyttelse af syv grupper – tillidsfolk, suppleanter, arbejdsmiljørepræsentanter og fællesTR blandt andet. Vi forstår godt, at tillidsrepræsentanten skal kunne tale ledelsen midt imod uden at frygte for at blive fyret. Men derfor behøver suppleanten jo ikke også at være beskyttet mod afskedigelse, siger Michael Ziegler.

Fagbevægelsen vil slås meget for at beskytte de tillidsvalgte.

- Det virker, som om KL forsøger at bruge krisen til at presse citronen med krav, som de under normale omstændigheder ikke ville kunne få igennem. Kommunernes strategi er tilsyneladende, at de vil have færre medarbejdere til at arbejde mere, svarer FOA-formand Dennis Kristensen.

Også skrappe krav fra regionerne

Regionerne vil have mere rum til ledelse og mindre rum til medindflydelse. Regionerne går særligt efter arbejdstidsreglerne og den lokale løndannelse.

Finansministeren vil klippe forbindelsen mellem privat og offentlig løn

Faglige forhandlere frygter, at finansminister Bjarne Corydon vil styre de offentlige forhandlinger om 2013-overenskomsterne i både staten, kommunerne og regionerne fra regeringstoppen i finansministeriet. Ligesom da han pressede forhandlingerne om lønnedgang til de ansatte i SAS.

- Vi forventer, at vi kommer til at spille med blind makker i skikkelse af finansministeren, siger de kommunalt ansattes topforhandler, Anders Bondo Christensen.

FOA-formand Dennis Kristensen er oprørt over, at Bjarne Corydon som chefen i overenskomstforhandling-erne med de statsansatte vil droppe reguleringsordningen – der sikrer, at offentligt ansattes løn stiger i takt med de privatansattes lønudvikling.

Læs mere om overenskomstforhandlingerne i OK13-temaet her på foa.dk