Se det ny tøj til hospitals-ansatte

På sygehusene i Region Hovedstaden får de ansatte i fremtiden 24 forskellige uniformsdele at vælge imellem

Efter sommerferien skal omkring 300 social- og sundhedsansatte, portører, service-, køkken- og rengøringsassistenter og mange andre hospitals-faggrupper i Region Hovedstaden afprøve nyt arbejdstøj.

Det sker i et storstilet uniforms-projekt, som regionen har haft i gang siden starten af sidste år.

Efter en konkurrence er det designer Hanne Larsen, der står for udviklingen af de konkrete modeller, og det sker i tæt samarbejde med repræsentanter for personalet.

Studier i marken
Hanne Larsen har også været i marken i en lille uge for at studere de enkelte faggruppers arbejde og brug af arbejdstøj.

”Jeg er overrasket over, hvor forskellige behov, der kan være inden for den samme faggruppe, og det prøver vi at tage højde for ved at udvikle forskellige modeller,” siger hun til foa.dk.

Der er mange forhold, der skal tages højde for: Funktionalitet, pasform, legemsbygning, komfort m.v.

24 forskellige dele
”Jeg talte for eksempel med en portør, der egentlig er glad for snittet i de bukser, han arbejder i. Til gengæld er de for snævre, når han skal bøje sig ned, og det er så en af de ting, vi må tage hensyn til,” siger hun.

På flere af regionens hospitaler er der i dag unisex-uniformer, men sådan vil det ikke blive i fremtiden. De ansatte vil få hele 24 forskellige uniformsdele at vælge imellem. For eksempel vil der være to modeller herrebukser, to modeller damebukser og en unisex-model.

Den tætte dialog med brugerne har også kortlagt forskellige behov med hensyn til, hvad man skal have i lommerne.

”Hvis man har for meget i lommerne i overdelen, kan det belaste nakken. Derfor har vi lagt vægt på, at der også skal tilstrækkelig lommekapacitet i underdelen,” siger Hanne Larsen.

Nye identitetskort
I projektet bliver der også udviklet nye fagruppe-identitetskort, som de ansatte skal have på brystet eller i siden. Til hvert kort er udviklet en særlig bundfarve for de enkelte fagområder, så for eksempel lægernes er blå, plejepersonalets er rød og servicepersonalets grøn.

Den kommende brugertest løber frem til 1. februar næste år. Efter eventuelle tilpasninger af modellerne, vil den nye uniform gradvis blive indført for de omkring 30.000 ansatte, efterhånden som de nuværende uniformer slides op.

Illustrationen ovenfor viser blot nogle af de nye modeller til fremtidige uniformer for ansatte på sygehusene i Region Hovedstaden. Design: Hanne Larsen. Designkonsulent: May-Britt Gram. Illustrationer i samarbejde med Lisbeth Gertz.