Madmod
Bettina Krohn Jensen og Gitte Larsen

Børnemads-valg 2012

- En kampagne i anledning af forældreafstemningerne om fælles frokostordninger

Onsdag den 13. juni 2012 afholdte Kost- og service sektoren og Pædagogisk sektor i FOA Holstebro et inspirations-arrangement for medlemmerne der arbejder i institutioner og dagplejen i Holstebro, Lemvig og Struer kommune.

Se billeder fra arrangementet

Til arrangementet var politikerne fra Børne- og ungeudvalgene i de 3 kommuner samt forældrebestyrelserne fra institutionerne også inviteret med.

Grunden til arrangementet var denne, at FOA sammen med en række andre samarbejdsparter har taget initiativ til kampagnen ”Børnemadsvalg 2012”. Vi havde til arrangementet besøg af Københavns Madhus som holdt foredrag om vigtigheden af madordninger i institutioner og delte ud af deres erfaringer fra København.

Pædagogisk næstformand Birgitte Rasmussen fra Forbundet var inviteret til at fortælle og de 2 kogebøger Madglæde og MadMod og tilblivelsen af disse. Medlemmer fra de 2 sektorbestyrelser samarbejdede om at lave mad ud fra kogebogen MadMod. Arrangementet foregik på Holstebro sygehus i Restoen. Efterfølgende fik alle deltager mulighed for at smage de forskellige retter som holdet havde lavet i løbet af dagen. Det var en stor oplevelse og maden var super god. Flere meldte tilbage, at det var ligesom at komme på fin restaurant. Så en stor tak til køkkenholdet for jeres flotte arbejde.

Kampagnen er sat i værk, fordi de fleste forældre i landets kommuner i løbet af 2012 skal vælge om deres barns institution skal have en fælles frokostordning. Folketinget har besluttet, at det valg er op til forældrene i de enkelte institutioner. Loven siger, at den enkelte kommune skal give et frokosttilbud, og at forældrebestyrelsen kan fravælge dette, hvis det ikke falder i deres smag. Denne beslutning tages ved såkaldte madvalg. Det er vigtigt, interessant og komplekst, fordi det handler om privatøkonomi, kræsenhed, hensyn, viden, ernæring, følelser, fællesskab og barnets fremtid. En temmelig stor mundfuld, og alt sammen noget, der kan få forældrenes sind i kog.

Målet med arrangementet var også for at fortælle forældrene og personalet i daginstitutionerne, om de mange gode muligheder, der ligger i det fælles måltid i daginstitutionen. Informationer om, at valget er vigtigt af hensyn til børnenes mulighed for at blive omfattet af en madordning, hvor de hver dag får mulighed for at få en god sund varieret kost. Vi er ikke fordi vi tvivler på, at forældre kan lave nogle inspirerende og sunde madpakker men dialogen med forældrene skal handle om den pædagogiske proces. De fælles måltider i institutionen er en god måde at bruge tiden på, og der er masser af pædagogiske muligheder i at forberede og spise sammen. Det at anrette maden på fade, servere den for sine kammerater, række maden videre, vente, smage og hjælpe hinanden under måltidet er på ingen måde spild af god læring for børnene.

Vi ved der er mange følelser på spil i debatten om madpakker eller ej i institutionerne og derfor er det meget vigtigt med dialogen og vi havde da også håbet på, at flere forældre havde haft tid og lyst til at deltage i vores arrangement den 13. juni 2012.

Forskningen siger: Når madordning og pædagogisk kombineres, bliver børn i daginstitutionen og dagplejen klogere på mad. Det pædagogiske personale er med til at sætte aftryk i børnenes fremad rettet måde at se maden på. Det pædagogiske personale er med til at give børnene gode madvaner og holdninger. Mad handler om meget mere end bare at blive mæt. Det er vigtigt, at børnene får muligheden for at dufte, røre, se, mærke og smage – og det kræver også pædagogisk arbejde.

I forbindelse med kampagnen er der blevet produceret en avis med navnet ”Frisk mad – børnemadsvalg 2012” som alle interessenter er velkomne til at afhente hos FOA-Holstebro, Magnus Kjærs Gade 6-8, 7500 Holstebro eller hvis du sender os en mail på holstebro@foa.dk kan vi sende denne elektronisk.

FOA har i samarbejde med Claus Meyer produceret 2 kogebøger. Den ene hedder ”Madglæde” og er målrettet dagplejebørnene og den anden bog hedder Mad Mod og er målrettet alle børn men mest institutionerne. Disse bøger kan købes hos FOA-Holstebro eller bestilles via hjemmesiden www.foa.dk.

Senest redigeret den 03.01.2013 af Anne-Mette Røn Poulsen