Har du husket at ændre i din pension?

I din pension er der en valgfri del, du kan ændre, så den passer bedst muligt til dit liv. Det er godt løbende at tjekke om din pension passer til din individuelle livssituation.

Måske er det vigtigst for dig at spare mest muligt op til din alderdom. Måske vil du sammensætte din opsparing på en anden måde. Eller måske vil du sikre dig og din familie bedst muligt økonomisk, hvis du skulle blive for syg til at arbejde eller mister livet. Du vælger selv.

”Det er vigtigt at kigge på din pension så snart, du bliver ansat. Du skal sørge for at optimere pensionen, så den passer til dit behov og dine ønsker - på den måde får du ikke ærgrelser senere i livet”, siger Ken Patrick Petersson, Formand i FOA 1. ” Eksempelvis er det jo tosset at betale for at sikre børn, man ikke har”, uddyber han.

 

I den valgfrie del af din pension kan du:

  • skrue op eller ned for opsparing til pension
  • vælge om du vil spare op til livsvarig udbetaling, udbetaling i 10 år eller til udbetaling på én gang
  • vælge puljeinvestering, hvis du sparer op til et engangsbeløb
  • tilpasse forsikringer, der dækker ved sygdom eller dødsfald

Vælger du at skrue op for dine forsikringer, betyder det, at du sparer mindre op til pension.

Du kan se, hvordan din pension er sammensat her.

 

Du kan ikke ændre alt
Den valgfrie del bygger oven på en basisdækning, der giver dig og dine nærmeste økonomisk sikkerhed både før og efter pensionsalderen. Du kan ikke ændre på basisdækningen.

Hvornår kan jeg ændre?
Du kan løbende ændre på din pension. Du kan gøre det i takt med, at der for eksempel sker ændringer i dit familieliv. Måske vægter du i en periode at sikre din familie økonomisk, hvis der skulle ske dig noget. 

Du skal også tænke på, at penge, du sparer op tidligt i dit liv, har stor betydning for størrelsen af din pension, fordi de vokser med renters rente gennem mange år. 

 

Du kan også indbetale ekstra
Foruden at ændre på, hvordan din arbejdsgivers indbetaling til pension anvendes, har du mulighed for at øge din opsparing ved selv at indbetale ekstra til din pension.

 

Du kan ringe til PenSam på 78 73 17 68 og høre hvilke muligheder, du har for at ændre i din pension.