Corona-karantæne? Her er dine rettigheder!

Får man egentlig løn under karantæne? Og hvad hvis man er nervøs for at møde ind på jobbet? FOA 1 guider dig igennem en række situationer.

Udgangspunktet er, at hvis arbejdsgiver siger du skal blive hjemme, så skal du have din sædvanlige løn.

Både Danske Regioner og Kommunernes Landsforening (KL) har meldt ud, at ansatte i karantæne får fuld løn. Det kræver dog, at det:

  1. Er en situation, hvor Sundhedsstyrelsen siger, at man skal i karantæne
  2. At man ikke er rejst til et risikoområde EFTER at Sundhedsstyrelsen den 2. marts 2020 kom med anbefalingen om at man skal blive hjemme i 14 dage efter udrejse fra et risikoområde

 

Løn eller ej? Tre eksempler

Det vil sige, at hvis du efter 2. marts er rejst til fx Lombardiet, så skal du for blive hjemme to uger efter hjemkomsten uden løn – dog vil du i mange tilfælde kunne aftale, at du bruger feriedage eller afspadsering.

Er du derimod i et risikoområde nu (og er rejst dertil 2. marts eller tidligere), så skal du blive hjemme to uger efter hjemkomsten, mens du får din almindelige løn. Du skal arbejde hjemmefra i det omfang, det kan lade sig gøre.

Er du kommet hjem fra et risikoområde for mindre end 14 dage siden, så skal du tage hjem og blive hjemme indtil det er 14 dage siden, at du forlod risikoområdet. Du får løn i perioden.

 

Hvornår skal man i karantæne?

Hvis du arbejder med svækkede mennesker – uanset hvem din arbejdsgiver er –, SKAL du blive hjemme i 14 dage efter udrejse fra et risikoområde. Det er et krav fra Sundhedsstyrelsen.

Er du ansat i en kommune eller en region, SKAL du blive hjemme i 14 dage efter udrejse fra et risikoområde. Det har Danske Regioner og KL besluttet efter anbefaling fra Sundhedsstyrelsen.

Er du ansat et andet sted, så ANBEFALES det, at du bliver hjemme i 14 dage efter udrejse fra et risikoområde. Ring derfor til din arbejdsgiver for at aftale nærmere. Og hvis din arbejdsgiver ikke vil følge anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen, men beordrer dig på arbejde, så fortæl os det i FOA 1.

 

I tvivl? Tal med din leder og med din fagforening!