Den 12. november er det "Kvindernes sidste arbejdsdag"

Får du også mindre i løn, fordi du arbejder i et traditionelt "kvindefag", eller fordi du er kvinde og får mindre i løn end dine mandlige kolleger? Så er du ikke den eneste. Reelt burde du have årets sidste arbejdsdag den 12. november.

Løn-gabet mellem mænd og kvinder er  på 15 procent. Det fremgår af tal fra Danmarks Statistik, hvor man kan sammenligne den såkaldte standardberegnede timefortjeneste.

Når man tjener mindre, bør man også arbejde mindre. Så kvinder og ansatte i kvindedominerede fag burde tage fri fra mandag d. 12. november. Det har de fortjent!

Det er måske lidt kækt skrevet, og det er også ment med et glimt i øjet, men den underliggende virkelighed er alvorlig nok. For den manglende ligeløn er en reel problemstilling. Og det er da problematisk, at mange mennesker nærmest arbejder gratis resten af året.

 

Det går fremad

Det går heldigvis fremad. Løn-gabet er faldet siden kampagnen ”Kvindernes Sidste Arbejdsdag” blev lanceret i 2010. Dengang var lønforskellen 18 procent.

FOA kæmper stadig sammen med andre organisationer om at mindske løn-gabet. De nyligt afsluttede overenskomstforhandlinger var ingen undtagelse. Her lykkedes det at få afsat en særlig lige- og lavtlønspulje.