Gitte på vej fra kontor til hjemmeplejen

Gitte Sønderskov Smith er i fuld gang med at tage skridtet fra et administrativt kontorjob til hjemmeplejen i Rødovre Kommune. Hun er dermed en af de mange brancheskiftere, der i disse år vælger en fremtid på social- og sundhedsområdet, hvor jobmulighederne er mere end gode. Undervejs blev hun hjulpet af samarbejdet mellem HKs Jobbørs og FOA JobMatch.

Gitte havde ellers en lang karriere bag sig på kontorområdet. Først 15 år i bogbranchen og derefter 14 år i et firma, der leverede låsesystemer til kunderne. Hun arbejdede med administration af sikkerhedssystemer og specialfremstillede låsesystemer og var i starten glad for jobbet:

”Men arbejdet skiftede gradvist karakter, og det gjorde arbejdsforholdene også”, fortæller Gitte. ”Mit arbejde blev kedeligere, fordi stadig flere komponenter blev fremstillet i udlandet. Jeg følte, at vi fjernede os mere og mere fra kerneopgaven, så jeg til sidst sad med sådan noget pseudoarbejde. Arbejdsforholdene forandrede sig også til det værre. Vi blev efterhånden målt og vejet i alt, hvad vi foretog os, så selvom der var et godt socialt sammenhold, blev vi efterhånden også konkurrenter”.

Hvad skal jeg så være?
Resultatet var, at Gitte mistede gejsten og brændte ud. Hun blev opsagt, men var faktisk glad for det, for hun så det som en mulighed for at prøve noget nyt. Spørgsmålet var bare hvad?

”Jeg er god til relationsarbejde,” siger Gitte, ”og den kompetence brugte jeg jo også i mit gamle job. Men jeg tænkte, at det måtte jeg kunne bruge bedre”.

Da Gitte blev opsagt, startede hun derfor som vågekone for døende på et plejehjem:
”Det gav bare så meget mere mening end mit arbejde på kontoret”, husker hun, ”så jeg tænkte, at det skulle være noget med mennesker og gerne gamle mennesker.”

Som ledig var hun i kontakt med HKs Jobbørs. Her anbefalede rekrutteringskonsulent Dorthe Fischer hende at undersøge mulighederne på social- og sundhedsområdet, hvor der er god brug for arbejdskraft.  
Dorthe Fischer nøjedes ikke med at anbefale Gitte at tjekke jobmuligheder på social- og sundhedsområdet. Fordi HKs Jobbørs gennem mange år har samarbejdet med FOAs jobformidlingsservice, FOA JobMatch, ringede hun med det samme til FOA JobMatch hvor formidlingskonsulent Eva Pihl satte Gitte i kontakt med hjemmeplejen i Rødovre. 

”Og så gik det hele pludselig meget hurtigt”, fortæller Gitte. ”Jeg fik kontakt til en teamleder i hjemmeplejen om fredagen. Hun bad mig sende en ansøgning, og den modtog de om mandagen. Om tirsdagen var jeg til samtale, og onsdag morgen startede jeg i Rødovre Kommunes hjemmepleje”.

Et arbejde med mening i
I første omgang blev Gitte ansat som ufaglært timelønnet medarbejder, men det gjorde ingen skår i glæden:

”Jeg elskede det arbejde fra dag 1. Jeg havde jo ligesom alle andre hørt de dårlige historier fra hjemmeplejen, men det kunne jeg slet ikke genkende. Selvom arbejdet kan være hårdt, så er der et utroligt sammenhold i mit team, og det var en stor glæde at arbejde med borgerne og mærke deres taknemmelighed”.
Så efter 4 måneder startede Gitte på uddannelsen til social- og sundhedsassistent og blev ansat som elev i Rødovre Kommune. 

”Rødovre er en god kommune at arbejde i”, konstaterer Gitte, ”det havde jeg allerede hørt, da jeg var vågekone. Derfor har de også ansat mig som voksenelev med den højeste elevløn, selvom jeg kun har 4 måneders og ikke 1 års anciennitet, som der ellers kræves.” 
Gitte forventer at være færdiguddannet som social- og sundhedsassistent i 2025, men det er ikke kun glæden ved faget og arbejdet, der har motiveret hende til at starte på uddannelsen:
”Jeg runder de 50 i år, men med den stadig højere pensionsalder føler jeg, at jeg er nødt til at gøre noget for at gøre mig attraktiv over for arbejdsgiverne, også når jeg bliver ældre.” 

Farvel til HK – goddag til FOA
Der er dog også udfordringer ved at skifte fag her midt i livet, fortæller Gitte:
”Jeg skal jo påtage mig en ny faglig identitet. Jeg har lukket en dør og åbnet en anden. De fleste, jeg kender, bakker mig op, men der er også nogen, der synes, det er et mærkeligt valg, jeg har truffet”.

Hun fortsætter:
”Det sværeste har næsten været at skifte fra HK til FOA. Jeg er et rigtigt fagforeningsmenneske og har været medlem af HK siden 1994. Her har jeg været TR og haft min gang i HKs hus. Så min udmeldelse af HK var forbundet med et vist vemod. Men FOA er jo også en god fagforening. Jeg er blevet taget godt imod og har bl.a. mødt dem, da de var på skolebesøg. Her fortalte de om, hvordan de vil rejse det som et OK-krav, at elever også skal have pensionsopsparing. Sådan noget kan jeg godt lide!”