Særligt for tillidsvalgte

Hvilken rolle er det nu lige, at de private overenskomster spiller i forhold til lønnen i det offentlige, der ellers først forhandles næste år? Det kan du blive klogere på nedenfor.
Foto: Colourbox


Ansatte på offentlig overenskomst

OK23: Hvad betyder de private overenskomster for offentligt ansatte?

Overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked er i fuld gang. Med flere af de store forlig på plads, tegner der sig et billede af, hvor meget de privatansatte danskere kan se frem til at stige i løn i løbet af de næste par år. Men hvordan smitter det af på lønningerne i det offentlige, der først skal forhandles næste år?

Af: Jacob Kabel

Fire procent! 3.150 kroner! Større andel arbejdsgiverbetalt pension!

Det fyger med tal, procentsatser og begreber, og det er helt forståeligt, hvis man synes, at overenskomstforhandlinger er uigennemskueligt stof.

Hvis man er ansat i en privat virksomhed, har de igangværende forhandlinger direkte betydning for din løn og dine arbejdsvilkår fremadrettet. Det har det i første omgang ikke for offentligt ansatte, hvorfor langt de fleste FOA-medlemmer hverken behøver at juble eller ærgre sig på nuværende tidspunkt. De må derimod væbne sig med tålmodighed.

Når det så er sagt, så spiller de private overenskomster en stor rolle for lønnen i det offentlige, og her er, hvad du som TR på det offentlige område kan fortælle dine kolleger, der måske ikke helt er med på, hvad de igangværende overenskomstforhandler betyder for dem personligt:

De offentlige overenskomster forhandles først næste forår, så først da ved vi mere om lønudviklingen for offentligt ansatte.

Kort fortalt bliver lønnen på det offentlige arbejdsmarked reguleret via de aftaler, som blandt andre FOA laver med arbejdsgiverne, og den såkaldte reguleringsordning. Reguleringsordningen skal sikre, at lønudviklingen i det offentlige nogenlunde følger det private. Det betyder i praksis – lidt forenklet – at store lønstigninger på det private arbejdsmarked også vil betyde mere i løn for offentligt ansatte. Er der derimod dømt smalhals i det private, vil der ligeledes være dømt dystre udsigter for de offentligt ansatte, der havde håbet på mere i løn.

Som en lille joker har regeringen meldt ud, at der skal afsættes tre milliarder kroner til lønstigninger i det offentlige. Hvordan de skal fordeles, ved man ikke endnu, men der skal forhandles om det på den anden side af sommerferien.

Dertil forventes det, at den nedsatte Lønstrukturkomité kommer med sine anbefalinger i juni måned, og hvordan de anbefalinger spiller ind i dels udmøntningen af de førnævnte tre milliarder kroner og dels i overenskomstforhandlingerne i foråret 2024, er ligeledes fortsat et stort spørgsmålstegn.

Konklusionen for FOAs mange offentligt ansatte medlemmer er, at man skal finde tålmodigheden frem og for nu overlade banen til de privatansatte medlemmer.