Kvinde gør spejl rent
Efter udlicitering af rengøring i Københavns Kultur-og fritidsforvaltning gik Lis Bendsen ned i timer. De 71 medarbejdere, som blev udliciteret, gik i gennemsnit 46 procent ned i tid.
Foto: Jørgen True

Umuligt at gøre ordentligt rent efter udlicitering

Udlicitering af rengøring til firmaet Alliance Plus betød dårlige arbejdsforhold. Derfor valgte Lis Bendsen at sige op efter 24 år som rengøringsassistent.

Med støvsuger, kalkfjerner og pudseklud har 65-årige Lis Bendsen holdt Sundby Idrætspark ren de seneste 24 år. Men den 1. marts 2014 gik hun på pension. Et valg hun for få år siden ikke havde forestillet sig at træffe.

“Havde rengøringen stadig hørt under Københavns Kommune, så var jeg blevet. Men samværet med kollegerne og stolt­heden ved at gøre det godt forsvandt desværre med Alliance Plus som arbejdsgiver,” siger Lis Bendsen.

Hun og vikarerne fra Alliance Plus fik tre timer mindre om dagen til at nå de samme områder som før. Ifølge Lis Bendsen kan det kun lade sig gøre, fordi Alliance Plus ikke ved, at en del af rummene ikke bliver brugt.

“Det er umuligt at gøre noget grundigt. Eksempelvis er der ikke tid til at afkalke badene, så skimmelsvampene får frit spil,” siger Lis Bendsen til Fagbladet FOA.

Mangler uddannelse
Lis Bendsen har ondt af vikarerne, fordi de aldrig får muligheden for at blive en integreret del af arbejdspladsen og føle den glæde ved faget, som hun har gjort. Samtidig mener hun, at de mangler uddannelse.

“De siger, de får ét kursus på halvanden time, inden de kommer her. Det betyder, at de ikke ved, hvordan man bruger maskinerne eller gør ordentligt rent. Et par gange har jeg følt mig nødsaget til at fortælle Alliance Plus, at de må sende en ny,” siger Lis Bendsen.

36 færre timer til rengøring
Rengøringsassistent Hanne Falk Andersen havde været ansat ved Kulturanstalten
– Vesterbro Bibliotek i 23 år, da Alliance Plus overtog rengøringen.

Under Københavns Kommunes ledelse var de to rengøringsassistenter, der til sammen arbejdede 58 timer om ugen. Hanne Falk Andersens kollega fik job et andet sted, og selv blev hun sat ned til 22 timer om ugen.

Hun valgte at sige op, da hun havde arbejdet for Alliance Plus et halvt år, men hun taler jævnligt med sine gamle kolleger.
“Hver gang jeg møder bibliotekarerne, så fortæller de, hvor møgbeskidt der er,” siger hun til Fagbladet FOA.

Læs mere her på foa.dk: Massive klager efter udlicitering af rengøring

Læs mere i Fagbladet FOA: Fik nok af skidtet