Sosu-assistent Anja Dueland har efter syv års kamp med FOAs hjælp fået bevilget fleksjob efter en arbejdsskade.
Syv års kamp mod læger, jobcenter og Arbejdsskadestyrelsen er slut. ”Det er en enorm lettelse og betyder, at jeg igen er et værdigt menneske. Nu skal jeg ikke tænke på, at jeg er på kontanthjælp, og hvornår sagen slutter,” siger Anja Duelund.
Foto: Jørgen True

140 kilo ødelagde Anjas ryg

Sosu-assistent Anja Duelund fik efter syv års kamp med FOAs hjælp bevilliget fleksjob efter en arbejdsskade.

Den 23. september 2006 var dagen, der vendte op og ned på social- og sundhedsassistent Anja Duelunds liv.

Sammen med en kollega på Holbæk Sygehus var hun ved at vaske en psykisk syg mand. Pludselig slap kollegaen den 140 kilo tunge mand, som røg ned over Anja Duelund.

Efter uheldet blev hun sygemeldt med stærke smerter i ryggen. Lægen ville ikke henvise til en MR-scanning, så ryggen kunne blive undersøgt.

”Ifølge lægen var der ingen indikationer for at gøre det. Jeg kunne jo stadig bukke mig forover,” fortæller Anja Duelund til Fagbladet FOA.

Først to år efter kom Anja Duelund via en privat kontakt til en reumatolog, som laver en henvisning til en MR-scanning. Lægerne fandt to diskusprolapser.

”Det var rart at få en afklaring, så jeg vidste, at det ikke var mig, der var hysterisk.”.

Operationen mislykkedes
Allerede fire dage efter scanningen blev Anja Duelund opereret, men det satte ikke en stopper for hendes rygsmerter, tværtimod.

”Jeg havde langt mere ondt end før,” siger Anja Duelund, som i dag stadig lider af smerter i ryggen.

I juni 2009 udløb hendes sygedagpengeperiode, og indtægten var derefter kontanthjælp.

Kæmpede for fleksjob
FOA Midtsjælland, som Anja havde kontaktet lige efter ulykken, ankede sagen til beskæftigelsesankenævnet og pegede samtidig på, at jobcentret skulle gå efter at give Anja Duelund et fleksjob. En konklusion flere specialister også var kommet frem til.

De næste fire år kørte sagen frem og tilbage mellem FOA, jobcentret og beskæftigelsesankenævnet. Imens blev Anja Duelund skilt og fik økonomiske problemer.

Erstatning på vej
17. december 2013 blev dagen, som igen vendte rundt på Anja Duelunds liv. Da fik den nu 49-årige sosu-assistent omsider sin indstilling til et fleksjob.

”Hvis ikke jeg havde fået hjælp fra FOA, havde jeg ikke stået her med en fleksjobbevilling i dag. Som almindeligt menneske har man ikke en chance for at forholde sig til alle de breve, jura og ankemuligheder,” siger Anja Duelund.

FOA Midtsjælland har også hjulpet Anja Duelund med at få erstatning i Arbejdsskadestyrelsen.

De har anerkendt skaden med et midlertidigt erhvervsevnetab på 35 procent. Sagen er ikke afsluttet endnu, da man har ventet på en afgørelse i jobcentret.