Hvorfor mundpleje?

Heldigvis har to ud af tre ældre i dag deres egne tænder, men ikke alle har nødvendigvis evnen til selv at passe på dem. Derfor sættes der i dette tema fokus på ældres mundhygiejne.

Halvdelen af de ældre på et plejehjem har gener fra munden, der påvirker deres livskvalitet, ligesom over halvdelen af alle ældre på plejehjem har huller i tænderne.

Dette er der flere grunde til. Hvis en ældre borger får flere typer medicin, kan det medføre mundtørhed, som øger risikoen for huller i tænderne og lidelser i mundens slimhinder. Derfor kan ældre, som ikke selv kan udføre en ordentlig mundpleje, meget hurtigt få ødelagt et ellers fint tandsæt. Desuden kræver det kræfter og finmotorik at børste sine tænder rene.

Mange ældre har behov for hjælp

Det et stort problem, at under 10 procent af alle ældre på plejehjem får den nødvendige hjælp til den daglige tandbørstning, når ca. 80 procent af beboerne har behov for hjælp.

En mangelfuld mundhygiejne hos ældre kan føre til udvikling af lungebetændelse. Årsagen er at den ældre indånder mundhulebakterier til lungerne. Det estimeres at 10 procent af alle tilfælde af lungebetændelser på plejehjem kan undgås ved en tilstrækkelig mundpleje.

Der er også påvist en sammenhæng mellem diabetes og aktiv tandkødsbetændelse (parodontose), ligesom der sandsynligvis er en sammenhæng mellem hjertekarsygdomme og bakteriefloraen i mundhulen.

Sådan forbedrer du mundhygiejne hos ældre

I dette tema får du guides til: