Kok i køkken

Mød kokken Aurora og se hvad spanske børn spiser til hverdag

Aurora López og hendes familie driver en lille kokkevirksomhed, der forsyner den kommunale skole og daginstitution i den lille catalanske by, Odensa, med mad.

Mad i mange lande finder hende i færd med samme øvelse, som kendes af køkkenpersonale i institutioner over hele Europa:

At lave tomatsovs til ca. 100 børn og få det til at smage.

Efter Auroras opfattelse er det bedst med en helt simpel opskrift:

8 kg tomat
2 kg løg
olivenolie
salt

Det vigtige er at koge det en hel time og bruge gode tomater og en god olie. Serveret med båndspaghetti er det en sikker succes hos børnene, mener Aurora.

Aurora og børnene

Når Aurora har lavet et firma, hænger det sammen med den måde, skoler og institutioner er organiseret på i Spanien. Børnene begynder i skole allerede som 3-årige, så det spanske modsvar på børnehaver er de "før-skoler", hvor børnene går 2-3 år, inden de starter i 1. klasse, og som ligger i tilslutning til de almindelige skoler. De er gratis som den øvrige skole.

Hvis du har været i Spanien, ved du, at der er siesta midt på dagen, hvor de fleste butikker er lukkede. Skolens og børnehavens opbygning afspejler denne tradition. Der er mange spaniere, der synes, at systemet i dag er forældet i forhold til nutidens Spanien, hvor begge forældre arbejder, og mange har måske svært ved at nå frem og tilbage fra arbejde i siestaen.