Tina Schwartz
Sosu-assistent Tina Schwartz oplever flere konflikter på sin arbejdsplads, men ledelsen gør ingenting for at løse dem, mener hun.
Foto: Jørgen True

Mere ansvar giver skænderier på jobbet

Gnidninger på arbejdspladsen belaster FOA-medlemmernes hverdag. Mange efterlyser mere opmærksomhed fra ledelsen.

Af: Kristoffer Sutton

Hvert fjerde FOA-medlem oplever flere konflikter med kollegerne og ledelsen end sidste år. Det viser en ny undersøgelse, som Fagbladet FOA har foretaget blandt medlemmerne.

Årsagen er ifølge undersøgelsen mere travlhed på jobbet. Samtidig er der en stigende tendens til at lægge ansvaret for at løse konflikterne ud til medarbejderne.

Mange offentligt ansatte arbejder i selvstyrende teams, og det stiller nye krav til medarbejdernes evner til selv at håndtere uoverensstemmelser.

Boksekamp kan vare flere år
“I et team er der ingen, der bestemmer mere end andre, og hvis der opstår uenigheder, er der ingen, der kan skære igennem og sige ‘sådan bliver det’. Det kan udløse konflikter,” forklarer Nina Hedegaard, arbejdsmiljøkonsulent i FOA til Fagbladet FOA.

I undersøgelsen efterlyser medlemmerne, at ledelsen får mere fokus på at løse konflikterne. Det kan Elisabeth Naima Mikkelsen, adjunkt ved CBS, godt forstå. Som specialist i konflikthåndtering på arbejdspladsen peger hun på, at især afdelingsledere har ansvaret for at gribe ind.

“Det er vigtigt, at man har en leder, man kan gå til, hvis der opstår konflikter, ellers kan en boksekamp mellem kolleger komme til at vare flere år,” siger hun.

Mails skaber misforståelser
På plejehjemmet Møllehuset i København har medarbejdere oplevet flere boksekampe. Ledelsen gør intet, mener Tina Schwartz, der er sosu-assistent på Møllehuset.

Ifølge hende og flere kolleger er dårlig kommunikation på arbejdspladsen skyld i de mange konflikter. Ledelsen opfordrer medarbejderne til at skrive mails på tværs af skiftene, men de bliver tit misforstået.

“Man bliver ked af at få kritik over mail. Beskederne bliver tit skrevet i hastværk på grund af tidspres, og vi har kun kort tid til overdragelsen til de andre hold,” siger hun.