Pressemeddelelse
En finanslov uden store armbevægelser
Regeringens forslag til finanslov har et positivt fokus på velfærd. Det er helt afgørende, siger fagforeningen FOA
Finansministeren har netop præsenteret regeringens forslag til næste års finanslov – den tredje af slagsen fra SVM-regeringen.
- Det er en udramatisk finanslov Nicolai Wammen har præsenteret. Umiddelbart ser det ud til at velfærden holder skindet på næsen. Det er vi glade for, siger FOAs forbundsnæstformand Thomas Enghausen.
- Ikke desto mindre ser vi, at en række kommuner, på trods en god økonomiaftale, lige nu lægger op til at skære på hjælp til ældre og på daginstitutioner på næste års budgetter. Det giver ikke mening. Derfor er det positivt, at regeringen yderligere vil løfte kommunernes likviditet med 2,5 milliarder kroner i 2025, fastslår Thomas Enghausen.
Den seneste økonomiaftale mellem kommunerne og regeringen var historisk god, men på grund af blandt andet justerede refusionsindtægter og et nyt vurderingssystem er det ikke alle kommuner, der kan mærke de ekstra penge.
- Det kan ikke være meningen at lommeregnerlogik og regnskabsteknik skal gå ud over danskernes velfærd. Det håber vi på, at den nye løsning vil rette op på.
- Det er også positivt, at regeringen har afsat midler til sundheds- og socialområdet. Det er virkelig vigtigt. Blandt andet støtte til unge uden job og uddannelse og et styrket sundhedsberedskab, mener Thomas Enghausen.
Han fremhæver, at regeringen direkte nævner velfærd som en modtager på både den generelle forhandlingsreserve på en halv milliard kroner og på SSA-reserven på en lille milliard kroner frem til 2028.
- Der er altså et potentiale på mere end én milliard til at understøtte velfærden i regeringens oplæg. Det vil vi arbejde for bliver til virkelighed, siger Thomas Enghausen.
Finanslovsforslaget indeholder et oplæg til at reducere den statslige administration med 1.000 årsværk. Det kommer blandt andet til at berøre rådgivning, tilsyn og kontrolopgaver. Herunder også arbejdstilsynet. Det bekymrer FOA, hvis Arbejdstilsynet bliver svækket.
- Det er ikke tiden til at svække arbejdsmiljøet og sikkerheden på arbejdspladserne. Slet ikke set i lyset af, at Arbejdstilsynet allerede spiller en meget tilbagetrukken rolle på det offentlige område, siger Thomas Enghausen.
Kontakt
Thomas Enghausen, telefon: 30 71 75 97
Hent billede i høj opløsning