Pressemeddelelse

Tryghed om vacciner forudsætter forsigtighed

Fagforbundet FOA forstår Sundhedsstyrelsens beslutning om at forlænge pausen med AstraZeneca vaccinen. Forsigtighed er nødvendigt, siger forbundsformand Mona Striib.

Sundhedsstyrelsen har besluttet at suspendere vaccinationerne med AstraZeneca i endnu tre uger. En beslutning der bliver mødt med forståelse i fagforbundet FOA, som repræsenterer en stor del af frontpersonalet.

”I den nuværende situation er forsigtighed ikke kun en dyd, men en nødvendighed. Vi skylder det personale og de borgere, der står forrest i vaccinekøen, at enhver tvivl om vaccinernes virkning behandles grundigt og med så stor vished som muligt,” siger FOAs forbundsformand Mona Striib. 

Hun understreger, at mens vaccinen undersøges, og måske navnlig derefter, påhviler myndighederne en kæmpe oplysningsopgave.

”Tryghed og tillid er centralt, hvis vaccinestrategien skal holde, og vi alle sammen skal kunne lægge corona bag os. Derfor har vi brug for en god forklaring på, hvad der udløste advarsler og tvivl om vaccinen i første omgang, før vi sætter gang i brugen af AstraZeneca igen. Det regner vi med, at Sundhedsstyrelsen bruger de næste uger på at slå fast.”

Der er stadig et langt stykke vej indtil FOAs medlemmer i ældresektoren og på sygehusene er vaccinerede. Kun lidt over hver tredje social- og sundhedsassistent er færdigvaccineret, og på plejecentrene mangler en tredjedel af personalet stadig at få første stik. Derfor skal situationen tages alvorligt, understreger Torben Klitmøller Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.

”Jeg må bare minde om, at der i dag kun er besøgsrestriktioner på under én procent af de danske plejehjem, og samtidig er vi begyndt at åbne samfundet yderligere. Det kalder på ekstrem årvågenhed, hensyn og ansvarlighed fra os alle sammen. Vi behøver bare at tage et blik på, hvordan det går i vores nabolande, for at se hvor hurtigt situationen kan løbe os af hænde. Og hvis de ansatte i sundhedsvæsenet og i plejesektoren også bliver syge, så bliver det en stor udfordring for os allesammen”, pointerer Torben Klitmøller Hollmann.