FOA: Kontrol er godt nok, men tillid er meget bedre

I sin åbningstale lover statsministeren at genstarte arbejdet med nærhedsreformen. FOA vil være aktive medspillere.

"Vi har ventet med spænding og en smule utålmodighed på, at regeringen tager hul på den nærhedsreform, som statsministeren lovede allerede i sin første åbningstale for et år siden. Nu satser vi på, at tiden er kommet," Siger Mona Striib, formand for FOA.

"I mellemtiden har corona hærget landet, og er der ikke kommet andet godt ud af det, så har vi under pandemien set, at ansatte og ledere ude på arbejdspladserne sagtens kan skære igennem den bureaukratiske tåge og finde gode løsninger, der fungerer lokalt. Som statsminsteren sagde i sin tale, så har foråret vist os, hvor meget vi kan, når vi tør vise hinanden tillid."

Mona Striib håber, at den erfaring vil være med til sætte retningen for det arbejde, der nu skal begynde.

I sin åbningstale lancerede Mette Frederiksen et nyt initiativ, hvor syv danske kommuner får fuldstændig frihed på udvalgte velfærdsområder: Folkeskolen, dagtilbud, ældreområdet.

"Det er rigtig godt at vende vanetænkningen ryggen, og give ansatte og ledere friheden til at slippe deres faglighed fri. Vi ser gerne på, hvordan vi sætter tilliden i centrum ude på arbejdspladserne. Kontrol kan være nødvendig, men det er gennem tillid, at vi udvikler velfærden," siger Mona Striib.

FOA ser en lige linje fra nærhedsreformen til det arbejde, der begyndte med ældretopmødet i sidste uge,og hvor parterne bag allerede mødes senere i denne uge.
"Også her handler det om, at sætte borgerne i centrum og give de ansatte deres frihed og faglighed tilbage," mener Mona Striib.

FOA efterlyser flere konkrete forslag fra regeringen på ældreområdet. Især er der behov for at sætte mere fart på rekrutteringen af ansatte.

"Uanset alt det andet gode, vi vil gøre, og alle de ideer vi har, så står det hele og falder med, at vi kan tiltrække nok mennesker til området. Vi ved, at vi kommer til at mangle omkring 40.000 ansatte i de næste 10 år. Det er en monumental opgave at løse det problem. Regeringen og vi andre skal tage fat nu," understreger Mona Striib.

Statsministeren understregede i sin tale, at mangel på ordentlighed og respekt handler ikke bare om penge - men om faglighed og ledelse. Om at tage affære, når de få, som ikke skal arbejde med mennesker, overskrider alle grænser.

"Der er vi enige. Men må jeg ikke minde om, at ældresektoren, sundhedssystemet og børne- og ungeområdet har oplevet mere end et tiår med konstante nedskæringer. Det vil være naivt at hævde, at kvaliteten og nogle af de problemer, vi oplever, ikke handler om penge," fastslår Mona Striib.

Hun hilser derfor velkommen, at statsministeren i sin tale slår fast, at prisen for krisen ikke skal betales af de svageste iblandt os, og at velfærden ikke skal holde for denne gang.

"Også derfor er det helt centralt for det kommende politiske år, at vi kommer i mål med en retfærdig pension til Arne og Anne," siger Mona Striib.

Kontakt

Forbundsformand Mona Striib, telefon: 23 41 41 98

Hent billede i høj opløsning