Pressemeddelelse

Hundreder af pædagogiske assistenter klar til at løfte normeringer

Mens landets daginstitutioner skriger på uddannet personale, går knap 600 uddannede pædagogiske assistenter ledige. De kan øge normering og kvalitet her og nu, siger FOA-formand Mona Striib.

Lovbestemte minimumsnormeringer og mere uddannet pædagogisk personale i landets daginstitutioner. Det står sort på hvidt som en del af det ”forståelsespapir”, den nye regering har præsenteret som deres aftalegrundlag. Vi skal have flere uddannede hænder til vores børn.

FOA har et bud på, hvordan antallet af uddannede medarbejdere i daginstitutionerne kan øges hurtigt. For faktisk er det sådan, at 9,6 procent af alle pædagogiske assistenter er ledige. Det viser tal fra FOAs A-kasse. I alt svarer det til 592 fuldtidsstillinger – eller 1184 uddannede hænder.

”Vi har stjernedygtige, omsorgsfulde, veluddannede pædagogiske assistenter, som bare venter på en ansættelse. Der sker, samtidig med at vores børn i daginstitutionerne mangler netop uddannede og omsorgsfulde voksne. Det giver simpelthen ingen mening,” siger FOAs formand, Mona Striib.

Knap hver tiende pædagogiske assistent er altså ledig. De fleste af de ledige er under 30 år og har mange år tilbage på arbejdsmarkedet. Derudover er cirka 2000 pædagogiske assistenter beskæftiget indenfor andre brancher.

”Vi hører fra flere, at de har skiftet branche, fordi de ikke har kunnet få job i en daginstitution. Hvis de fik det, kunne de med det samme højne både normeringen og kvaliteten i børnehaver og vuggestuer,” siger Mona Striib.

FOA er enig med BUPL om, at dagtilbudsområdet kræver en solid genopretningsplan. Der er behov for mere uddannet personale – både flere pædagoger og flere pædagogiske assistenter.

”Pædagogiske assistenter er daginstitutionernes pædagogiske håndværkere, og der bør skrues op for, hvor mange der uddannes. Vi opfordrer kommunerne til at ansætte flere pædagogiske assistenter, og at de gør det hurtigt. Det kræver også, at Christiansborg skaber rammerne. Det er børnenes ve og vel, det handler om,” siger Mona Striib.

Faktaboks:

  • I alt er 9,6 procent af de pædagogiske assistenter ledige. Det svarer til 592 fuldtidsstillinger.
  • Uddannelsen til pædagogisk assistent tager tre år og seks uger inklusive grundforløbet.
  • For pædagogmedhjælpere over 25 år med to års relevant erhvervserfaring varer uddannelsen op til 42 uger.
  • På den pædagogiske assistentuddannelse bliver eleverne undervist både i teoretisk kunnen og praktiske færdigheder.
  • Læs mere om den pædagogiske assistent her.Kontakt

Forbundsformand Mona Striib, telefon: 23 41 41 98

Hent billede i høj opløsning