Pressemeddelelse

Massive besparelser i regionerne rammer medarbejdere og borgere

Massefyringer og nedlæggelser af afdelinger på sygehusene kan blive konsekvenserne, når regionerne næste år skal finde besparelser for en milliard kroner. Det kommer til at gå ud over medarbejdere og patienter, mener FOA.

Regionerne skal næste år finde besparelser for lidt over en milliard kroner, viser en gennemgang af de fem regioners budgetaftaler for 2019.

"Vi taler om et sygehusvæsen, som i forvejen er presset til det yderste, og besparelser i den størrelsesorden kan ikke undgå at gå ud over medarbejdere og patienterne på sygehusene," siger forbundssekretær i FOA Helena Mikkelsen.

Både Region Sjælland og Hovedstaden har varslet massefyringer som konsekvens af de besparelser, der skal findes i næste års budget.

"Massefyringerne går hårdt ud over de medarbejdere, der mister jobbet, men også arbejdsmiljøet på sygehusene, hvor de resterende medarbejdere må løbe hurtigere, og i sidste ende er det patienterne, der kommer til at mærke konsekvenserne."

"Det er paradoksalt, at man bliver nødt til at afskedige medarbejdere på grund af sparekravene, mens der advares om, at det er svært at skaffe medarbejdere nok på sygehusene," siger Helena Mikkelsen.

De samlede besparelser skal blandt andet dække stigende udgifter til dyrere medicin og flere komplicerede behandlinger.

I Region Midtjylland nedlægger man som konsekvens af besparelserne specialer på sygehusene i Viborg og Randers.

Regeringen og regionerne indgik tidligere på året en økonomiaftale, der sendte en milliard kroner ud til landets sygehuse for at imødekomme netop de stigende udgifter til højere medicinpriser og flere dyre behandlinger.

"Vi hører hele tiden politikerne tale om et styrket sundhedsvæsen, men sandheden er, at økonomiaftalen ikke engang kan bevare status quo - når der stadig er behov for at finde penge i budgetterne til at lukke hullerne efter den dyre medicin og behandlinger, betyder det de facto et svagere sundhedsvæsen," siger Helena Mikkelsen.

Opgørelsen bygger alene på en gennemgang af Regionernes besparelser. Regionernes udvidelser og opprioriteringer indgår ikke i opgørelsen.

Så store er besparelserne i regionerne:

Region Hovedstaden: 434 millioner kroner

Region Sjælland: 184 millioner kroner

Region Syddanmark: 127 millioner kroner

Region Midtjylland: 138 millioner kroner

Region Nordjylland: 190 millioner kroner

Kontakt

Forbundssekretær Helena Mikkelsen, telefon: 31 35 17 04

Hent billede i høj opløsning